ДРАЗНИТЕЛ: Президентът на РСМ пак ни размаха пръст

България ровела прекомерно в историческите въпроси, наглее Стево Пендаровски

Свят
11:32 - 25 Май 2022
1315
ДРАЗНИТЕЛ: Президентът на РСМ пак ни размаха пръст

България се е фокусирала върху историята, а Северна Македония иска да говорим за условията, които е изпълнила пред Европейския съюз. Това заявява президентът на Северна Македония Стево Пендаровски в интервю за Euronews.

"Според тяхното обяснение (на българската страна), те мислят, че по някакъв начин трябва да имитират гръцкото поведение спрямо нас през последните десетилетия. Те казват: Искате да сте част от Европейския съюз? Добре – ние сме вътре, вие сте вън.

И ние сега имаме предварителни условия към вас. Защо? За да защитят своя национален интерес. Ние защитаваме своя национален интерес и това е сблъсъкът на национални интереси от двете страни. Ние смятаме, че имаме право, че имаме всички аргументи, убеден е Пендаровски, който от месеци неглижира българската позиция и искания да се спазва договорът за добросъседство. 

"Защото ние искаме да говорим за истинските аргументи и критерии, които сме изпълнили, за да влезем в Европейския съюз. Не да говорим за 19-и век, за 10-и век, кои са първите, които са дошли на Балканския полуостров. За съжаление, те са твърде заседнали в историческите въпроси", казва още държавният глава на РСМ.