Двама българи се издирват заради нелегално влязъл в България малък самолет през 2022 г.

ЕС
10:10 - 12 Февруари 2024
2387
Двама българи се издирват заради нелегално влязъл в България малък самолет през 2022 г.

Двама българи са обявени за общодържавно издирване по делото за малкия самолет, който в средата на 2022 г. наруши въздушното пространство на поне 7 държави в Европа и кацна на изоставеното летище Буховци край Търговище. 

По делото работи Районната прокуратура във Видин, тъй като самолетът е влязъл в България именно през видинска област. По разследването беше ангажирано и националното следствие, но вече по него работи Граничното полицейско управление в Брегово.

Делото се води за влизане през границата на страната без разрешение на надлежните органи. От Софийската апелативна прокуратура уточняват, че до момента са извършени разпити на свидетели, назначени са и са изготвени дактилоскопни и ДНК експертизи. Изпратени са и Европейски заповеди за разследване до компетентните органи в Унгария и Литва.

Според събраните до момента доказателства са привлечени в качеството на обвиняеми двама души. В момента са обявени за общодържавно издирване. Прокуратурата отказа да разкрие самоличността им, тъй като се притеснява от публичност по случая, което може да доведе до укриването им.

От държавното обвинение подчертават още, че събраните на този етап доказателства сочат, че самолетът е законно придобит.