Две дати спорят за най-известното сражение в Руско-турската освободителна война

Култура
11:44 - 03 Март 2021
3360
Две дати спорят за най-известното сражение в Руско-турската освободителна война

“Защитата на Орлово гнездо” е може би най-емблематичната картина от Руско-турската освободителна война.

Руският художник Алексей Николаевич Попов показва за пръв път своето произведение през 1894г, на академична изложба в Санкт Петербург. Картината е представена под заглавието “Страдная пора на Шипке. Орловские и брянские орлином гнезде. Епизод 12-ого августа”. Приблизителният превод е Усилената коситба на Шипка от гнездото на бойците от орловски и брянски пехотни полкове. По-важният момент е датата, която авторът посочва – 12 август.

У нас решителното сражение на Шипка се приема, че е станало на 11-ти август. Опълченците на Шипка от Иван Вазов разказва за три дни сражения, на 9-ти, 10-ти и 11-ти август. Кулминацията в поемата е сражението на третия ден – 11-ти август. 11-ти август е и подзаглавието на поемата. 11-ти август е името на софийска улица, която се спуска от площад Александър Невски до булевард Дондуков. На 11 август Тотлебен изпраща телеграма до военния министър ген. Милютин на Шипка да се издигнат военни паметници. На 11 ти август 1922г е поставен и основният камък на Паметника на свободата и отново на 11 август 1934г, по стар стил е трябвало да бъде и тържествено открит, но организацията се забавя с два дни.

Възможно ли е руският художник Алексей Попов да пресъздава най-известното сражение в Освободителната война с погрешна дата?

Той е военен, артилерист, достига чин полковник. Има сведения, че при пресъздаване на събитията от картината Попов се е консултирал с руски ветерани, участвали в сраженията на Шипка. Още едно сведение в защита на датата 12-ти август е и рапорта на ген. Радецки, където се споменава, че сражението се е случило на 12 август в 12 часа. Командирът на Орловски полк подполк. Хоменко рапортува за сражение с турците на 12 август и врагът е бил отблъснат с камъни.

Иван Вазов пише цикъла Епопея на забравените в периода 1881-1884г, Алексей Попов завършва картината си 10 години по-късно – през 1894г. 11-ти или 12 август 1877г? Една загадка, която остава неразрешена и до днес.