Дясната ръка на Радев отряза премиера за КСНС

Политика
15:41 - 21 Май 2022
3692
Дясната ръка на Радев отряза премиера за КСНС

Президентът Румен Радев все още не е коментирал изявлението на премиера Кирил Петков, който поиска вчера нова среща на КСНС по темата за Северна Македония. За сметка на това секретарят на държавния глава Димитър Стоянов, чрез когото често говори всъщност Пилота, коментира ситуацията във фейсбук.

От написаното от Стоянов става ясно, че подобно искане по темата е безпредметно, като припомня решенията след предишната среща на „Дондуков 2“, която се проведе през януари.

Ето и целия пост на Димитър Стоянов:

„Заседание на КСНС, проведено на 10,01,2022 г.

Въз основа на проведените разисквания, КСНС прие следните предложения към изпълнителната и законодателната власт:

1. При провеждане на външната политика на страната, Министерски съвет да изпълнява националната позиция на България, като спазва изискванията, произтичащи от Договора от 2017 г., Рамковата позиция от 2019 г. и Декларацията на 44-то НС.

2. Даването на съгласие за започване на преговори за членство на Република Северна Македония в ЕС да не се обвързва със срокове, а с постигане на реални резултати, включително и по отношение на правата на македонските българи.

3. Изпълнителната власт да продължи да работи за отчитане на изпълнението на Договора от 2017 г. в преговорния процес за членство на Република Северна Македония в ЕС.

Какво е необходимо е казано! Какво ли се очаква да произлезе от ново заседание на КСНС?“.