Един милион в Лондон протестираха за втори референдум

Демонстрантите настояват за ново публично гласуване с възможността да оставане в ЕС 

Новини
19:31 - 19 Октомври 2019
2322
Един милион в Лондон протестираха за втори референдум

Около един милион протестиращи се събраха в Лондон, за да поискат втори референдум за Брекзит, заявиха организаторите, цитирани от британския ляв проевропейски вестник The Independent.

Смята се, че демонстрацията, призоваваща за нов референдум като изход от кризата около Брекзит, разделила дълбоко британското общество, е една от най-масовите в британската история.

Демонстрантите тръгнаха от Парк Лейн и стигнаха до площада при парламента, докато депутатите присъстваха на съботно заседание на Камарата на общините.

Повечето участници държаха лозунги, призоваващи за ново публично гласуване с възможността да оставане в ЕС и европейски знамена.

Пред парламента говориха множество оратори, включително кметът на Лондон Садик Хан, както и членове на кабинета в сянка от лейбъристката партия Киър Стармър, Даян Абът и Емили Торнбъри.

Финансовият министър в сянка Джон Макдонъл заяви:

„Горд съм, че стоя редом със стотици хиляди хора, които защитават своите искания, които не са богати, привилегировани и загубили връзка с реалността тори, които искат да имат последната дума за тази още по-лоша сделка от предишната на Тереза Мей“.

Нашата политика е ясна: Нейка хората решат!

Множеството се развесели в събота следобед, когато депутатите гласуваха за отлагане на сделката на премиера за Брекзит.

Редица известни личности също се присъединиха към похода, включително актьорите Патрик Стюарт и Стивън Макган.

Протестът е четвърти по ред след референдума през 2016 г. и е подкрепен от кампанията на вестник The Independent's „Послена дума“.