Един на 1000 с проблем след имунизацията

Здраве
09:14 - 18 Януари 2021
2824
Един на 1000 с проблем след имунизацията

Още 18 720 дози от ваксината срещу COVID-19 на Пфайзер/БиоНтех пристигнаха тази сутрин на летище София. Това е третата пратка от този производител. Доставката е два пъти по-малка от очакваните 35 000 дози. От компанията са уверили, че е започнат план "за значително разширяване на производствения процес" през второто тримесечие на 2021 г., обясни здравното министерство. Ускорените доставки ще започнат в седмицата от 15 февруари.

Държавният здравен инспектор Ангел Кунчев обясни в понеделник при получаването на ваксините, че забавянето е, тъй като компанията производител прави реорганизация, за да задоволява нуждите на страните с още по-големи доставки. Той каза също, че втората половина на февруари и март ще поучим компенсация с по-големи доставки.

"Ако тогава и "АстраЗенека" получи разрешение, броят на ваксините ще бъда много по-голям", каза Кунчев.

Той обясни, че още от тази седмица в Пловдив и Бургас може да започне втората фаза - с домовете за възрастни хора и учителите. Втората фаза в София ще започне след седмица - десет дни, защото в столицата са обхванати само половината от здравната система и предстои са бъде довършена тази фаза, преди да започне втората.

Кунчев отново увери, че има достатъчно дози за реимуницазия въпреки намалената доставка. "Не споделяме идеята да се прави колкото е възможно повече първи дози. Трябва да се ме сигурни, че сме осигурили втората доза", каза той.

Неговата прогноза е, че масовата ваксинация ще започне през пролетта. Той обясни още, че личните лекари е добре да правят списъци с желаещите 2-3 седмици преди ваксинирането, за да бъдат актуални. Но посочи, че списъците не са фатални, тъй като който иска, ще може да се имунизира. "Личните лекари би следвало да започнат от хората в най-голяма нужда", допълни Кунчев.

Шефът на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обясни, че следващата седмица се очакват 4000 дози от ваксината на "Модерна". Засега няма съобщени нежелани реакции от тази ваксина.

"До миналата седмица имаме 19, което е 1 на 1000. Всички съобщени реакции са несериозни", коментира той нежеланите реакции от ваксината.

В неделя Кирилов обясни, че въпреки моментното разминаване с планирания график до средата на годината имунизирани срещу коронавируса ще бъдат около 35% от населението на страната.