Египетският президент пристига на посещение в Турция

Свят
11:05 - 04 Септември 2024
469
Египетският президент пристига на посещение в Турция

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси се очаква днес да пристигне на посещение в Турция, предаде турската телевизия СиЕнЕн-Тюрк.
В рамките на посещението се планира да бъдат обсъдени редица въпроси, включително търговските отношения между двете страни, както и ситуацията в ивицата Газа.

Планирана е среща на Съвета за стратегическо сътрудничество на високо равнище между Турция и Египет, в която президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган ще участва заедно с египетския си колега в Анкара. Очаква се в рамките на срещата да бъдат подписани около 20 споразумения за сътрудничество в областта на отбраната, енергетиката, туризма, здравеопазването, образованието и културата. 

С подписването на тези споразумения се цели увеличаване стокообмена между Турция и Египет от 10 млрд. долара до 15 млрд. долара.
В сферата на енергетиката се планира да се засилва сътрудничеството в сферата на ядрената и възобновяемата енергия, втечнения природен газ.
Визитата на египетския държавен глава се реализира след посещението през февруари на турския президент Реджеп Тайип Ердоган в Египет – първата визита от дванайсет години насам, чийто акцент бе обстановката в Газа. Анкара е решена да засили контактите с Кайро в името на усилията за установяване на мир в ивицата.

Отношенията между Анкара и Кайро се обтегнаха, след като през 2013 г. Сиси, по онова време главнокомандващ армията, свали от власт тогавашния президент Мохамед Морси от Мюсюлмански братя, който беше съюзник на Ердоган.