ЕК налага забрана за износа на украинско зърно за Румъния

Новини
19:26 - 26 Април 2023
1154
ЕК налага забрана за износа на украинско зърно за Румъния

Европейската комисия ще наложи забрана за износа на украинско зърно и маслодайни култури за Румъния до 5 юни, съобщи румънският министър на земеделието Петре Дая, цитиран от Ройтерс.

Румъния не достигна до налагането на забрана, докато Полша, Унгария, България и Словакия предприеха едностранни стъпки за защита на местния си пазар от навлизането на украински селскостопански продукти, припомня агенцията.

Миналия месец Европейската комисия заяви, че ще предприеме спешни „превантивни мерки“ за пшеницата, царевицата, слънчогледа и рапицата, като компенсира местните фермери и позволи влизането на зърно от Украйна в петте източноевропейски страни само ако е за износ за други страни от ЕС или за останалия свят.

Дая каза, че мерките на Европейската комисия ще бъдат приложени при условие, че страните оттеглят едностранните си забрани. В противен случай, ако не бъде постигнато съгласие, Комисията ще наложи забрана конкретно за износа за Румъния, заяви той.

„Румъния ще бъде защитена чрез решение на Европейската комисия и ще получи компенсация за фермерите“, каза румънският министър на земеделието след срещи в Брюксел и Люксембург, цитиран от БТА.