Експерт зове: Избягвайте тези храни в курорти с ол инклузив

Здраве
16:39 - 24 Юни 2025
1996
Експерт зове: Избягвайте тези храни в курорти с ол инклузив

Много туристи избират летни почивки във формат ол инклузив, тъй като е удобен и често доста достъпен. Въпреки това, в горещ летен ден, хотелски бюфет може да причини хранително отравяне сред почиващите.

Глобалният експерт по работа и пътувания Джеси Чембърс призова туристите да бъдат много внимателни, когато се хранят в курортни хотели, ако не искат здравословни проблеми.

"Хората мислят, че ледът е опасен, но всъщност той често е по-безопасен от много ястия на бюфет. Повечето курорти с ол инклузив сега използват филтрирана или бутилирана вода за приготвяне на лед, а E. coli не оцелява при ниски температури. Много по-вероятно е да се разболеете от студена салата с паста или тава с ориз, която е стояла дълго време“, цитира го "Дейли Експрес".

"Винаги се стремете към прясно приготвена храна и използвайте най-натоварените часове на бюфета, когато оборотът е най-висок“, съветва Чембърс.

Тя обаче е идентифицирала пет неочаквани храни, които често са причина за хранително отравяне на почивка:

Предварително нарязани плодове и салати - може да изглеждат здравословни, но ако се измият в замърсена вода, могат да разпространят E. coli.

Сварен ориз и тестени изделия - нишестени храни, оставени на стайна температура, са идеални за растежа на бактерии.

Студени меса и меки сирена - ако не се охладят правилно, те са честа причина за заболяване.

Сосове и яхнии - ако не се държат топли, те се превръщат в развъдник на бактерии.

Кремовите десерти, като например сладкиши или тирамису, изглеждат безопасни, но могат бързо да се развалят при нагряване.

През 2024-2025 г. експертите по туризъм отбелязват нарастващ интерес към почивките с включени всички услуги сред младите туристи. Ако преди няколко години младите хора смятаха подобни почивки за скучни, сега те все по-често отказват да планират сами пътуванията си.