ЕП подкрепи присъединяването на Хърватия към Шенген

На 9 декември 2021 г. Съветът потвърди, че Хърватия е изпълнила всички необходими

ЕС
13:54 - 10 Ноември 2022
1214
ЕП подкрепи присъединяването на Хърватия към Шенген

Европейският парламент гласува днес резолюция за приемането на Хърватия в Шенген. Решението бе прието с 534 гласа "за", 53 "против" и 25 въздържали се.

Евродепутатите призовават Съвета да продължи процеса и да приеме окончателно решение за премахване на граничния контрол.

Евродепутатите очакват докладите за отблъскване на мигранти по хърватските граници да бъдат взети предвид, както и да има независими оценки и наблюдение, за да се спазва международното право.

Преди по-малко от месец евродепутатите изразиха също подкрепа за незабавното приемане на България и Румъния в европейското пространство без гранични проверки.

Очаква се въпросът да бъде подложен на гласуване на заседание на Съвета на ЕС на 8 декември. За да има положително решение, е необходимо единодушие.

След гласуването докладчикът Паулу Ранжел заяви, че Хърватия е преминала през най-всеобхватната оценка за членство в Шенген от всички държави от ЕС досега. „Тя е изпълнила 281 препоръки в 8 области на шенгенското законодателство. Комисията и Съветът потвърдиха готовността на страната да прилага изцяло шенгенските правила. Европейският парламент е напълно съгласен - премахването на контрола по вътрешните граници трябва да стане до края на тази година", добави той

На 9 декември 2021 г. Съветът потвърди, че Хърватия е изпълнила всички необходими условия за пълното прилагане на правилата на Шенген.