Ердоган: Няма да откажем руските С-400

Подобни искания за отказ от руско въоръжение нарушават суверенните права на Турция

Свят
16:39 - 14 Ноември 2019
1274
Ердоган: Няма да откажем руските С-400

Анкара няма да се откаже от руските зенитно-ракетни системи С-400 даже ако САЩ й продадат системите Пейтриът. Това заяви днес турският президент Реджеп Тайип Ердоган, който се върна от Вашингтон, предадоха световните агенции.

Казахме на САЩ, че ако предложат подходящи условия за купуването на Пейтриът, ще ги купим. Смятаме, че категорично не е правилно предложението от страна на САЩ изцяло да се откажем от С-400. Не става въпрос за отказ от С-400 в полза на Пейтриът, посочи Ердоган, цитиран от турската телевизия НТВ. Той добави, че подобни искания за отказ от руско въоръжение нарушават суверенните права на Турция, предава БТА.

За нас е важно в системата ни за сигурност да фигурират системите С-400. Ще купим и С-400, и Пейтриът, тъй като диверсифицирано развиваме нашата система за отбрана. Такава е стратегията на нашите въоръжени сили, посочи Ердоган, цитиран от ТАСС.

Турският президент изключи вариант на политика за Турция, при която трябва да се избира кой е враг и кой е приятел.

Има политици, които ме питат кой за нас е враг - САЩ или Русия. Не искам врагове. Искам да сме приятели и с Америка, и с Русия. Стремим се към това и предприемаме съответни стъпки. И това предизвиква безпокойство у някои, заяви държавният глава.

Той каза още, че позицията на американския лидер Доналд Тръмп по въпроса за реализацията на договора за доставки в Анкара на самолетите Ф-35 на фона на конфликта заради С-400 е станала по-позитивна.

Предложихме да бъде създадена съвместна комисия за разрешаване на въпроса, свързан със С-400. Аз обаче видях, че Тръмп има по-положителна позиция в този план и подходът му е по-продуктивен, посочи турският лидер.