Ердоган похвали Зеленски за "умното лидерство"

Турция, която е член на НАТО, споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море

Свят
12:07 - 25 Март 2022
1491
Ердоган похвали Зеленски за "умното лидерство"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган определи като "умно лидерство" коментара на украинския си колега относно необходимостта от референдум за постигнатите компромиси с Русия, съобщава "Ройтерс".

Говорейки пред репортери на връщане от срещата на върха на НАТО в Брюксел, Ердоган заяви и че Турция не може да наложи санкции на Русия поради своите енергийни нужди и сътрудничеството между двете страни.

В понеделник украинският президент Володимир Зеленски заяви, че всички компромиси, договорени с Русия за прекратяване на войната, трябва да бъдат гласувани на референдум.

Ердоган каза, че ще проведе отделни разговори с украинския и руския си колега през следващите дни за оценка на срещата на върха.

Турция, която е член на НАТО, споделя морска граница с Украйна и Русия в Черно море, поддържа добри връзки и с двете страни и предложи да посредничи в конфликта. Въпреки че подкрепя Украйна и критикува Русия обаче, Анкара се противопостави на санкциите срещу Москва.

"Ние купуваме почти половината от природния газ, който използваме, от Русия. Отделно изграждаме нашата ядрена електроцентрала Акуй с Русия. Не можем да оставим това настрана", подчерта Ердоган и допълни, че в това отношение нищо не може да се направи.

"Трябва да запазим чувствителността си по този въпрос. Първо, не мога да оставя народа си на студа през зимата. Второ, не мога да спра нашата промишленост. Трябва да ги защитим", отбеляза турският президент.

Той също така каза, че украинските и руските преговарящи са успели да постигнат съгласие по четири от шестте основни въпроса, обсъждани по време на мирните преговори, но териториалните спорове за източния регион Донбас и Крим остават.