ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

По отношение на ситуацията в Идлиб Съветът призовава за деескалация на конфликта в Сирия

Свят
15:53 - 06 Март 2020
1358
ЕС осъди използването на мигрантите от Турция за политически цели

Министрите на външните работи на страните членки на ЕС остро осъдиха използването на мигрантите от Турция за политически цели.

Външните министри приеха декларация след извънредна среща за обсъждане на кризата в Идлиб и ситуацията на външните граници на ЕС с Турция.

Докато признават мигрантската тежест и рисковете пред Турция във връзка с приетите 3,7 милиона мигранти и бежанци на територията на страната, ЕС повтаря сериозното си безпокойство относно ситуацията на гръцко-турската граница и остро осъжда използвания от Турция мигрантски натиск за политически цели, се казва в съобщението.

Тази ситуация на външните граници на ЕС е недопустима, категорични са министрите и остават решени ЕС и държавите членки да защитят външните граници на ЕС, като незаконното пресичане на границите няма да бъде толерирано. Във връзка с това ЕС и страните членки ще приемат всички необходими мерки.

ЕС също е напълно солидарен с Гърция, която е изправена пред безпрецедентна ситуация, както и с България, Кипър и други страни членки, които могат да бъдат засегнати по подобен начин.

Брюксел очаква Турция да прилага споразумението за мигрантите от 2016 г.

По отношение на ситуацията в Идлиб Съветът призовава за деескалация на конфликта в Сирия с цел предотвратяване на международна военна конфронтация и още страдание.

Съветът подчертава, вземайки под внимание срещата между Русия и Турция вчера, че всички страни трябва да прекратят огъня, да защитят цивилните граждани и да се подсигури хуманитарна помощ.

Европейската комисия отпуска 60 милиона евро хуманитарна помощ за Северозападна Сирия.