ЕС с призив към Русия да отмени указа в подкрепа на Донбас

Русия
15:26 - 24 Ноември 2021
1213
ЕС с призив към Русия да отмени указа в подкрепа на Донбас

ЕС изрази съжаление във връзка с подписания от руския президент Владимир Путин указ за подкрепа на Донбас и призова Русия да отмени това решение, се казва в изявление на Службата за външна политика на ЕС.

На 15 ноември руският президент Владимир Путин подписа указ, с който признава в Русия сертификатите за произход на товари, издадени в Донецката и Луганската народна република, и ги допуска наравно с руските до участие в държавни поръчки. Документът също така премахва квотите за износ и внос на стоки, които се движат от Русия към и от ДНР/ЛНР.

"ЕС изразява съжаление за указа, подписан от президента Путин на 15 ноември. Указът има за цел да отдели още повече териториите на Донецк и Луганск, които временно са извън контрола на украинското правителство, в противоречие с целите на споразуменията от Минск. Подобни едностранни мерки нарушават суверенитета и териториалната цялост на Украйна. Призоваваме Русия да отмени това решение и да спре едностранните мерки, които провокират по-нататъшно изостряне на конфликта в източната част на Украйна", се казва в документа.