Русия: Не се готвим да нападаме никого

Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков

Русия
13:03 - 23 Ноември 2021
1689
Русия: Не се готвим да нападаме никого

Русия не възнамерява да напада никого. Това заяви прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков, съобщи РИА Новости.

"Русия не крои никакви планове за агресия. Напълно погрешно е да се твърди обратното. И е напълно погрешно да се свързва всякакво движение на руските въоръжени сили през територията на страната ни с такива планове. Това не е така", заяви Песков пред репортери.

Той отбеляза, че американските и украинските медии настояват, че Русия се готви да атакува Украйна докато руската страна твърди, че Киев планира агресивни действия срещу Донбас и самопровъзгласилите се републики. „Това е "нюанс, който трябва да бъде разбран и интерпретиран правилно“, изтъкна Песков.

Говорителят на Кремъл добави още, че най-добрата гаранция за сигурност в ситуацията с украинския конфликт е спазването на споразуменията от Минск. Той определи липсата на напредък в прилагането им като важен момент, който води до повишаване на нивото на напрежение в Европа.

„Ние сме дълбоко обезпокоени от провокативните действия на украинските въоръжени сили на линията на съприкосновение и подготовката за възможно военно решение, опита за решаване на проблема с Донбас със сила“, заключи Песков.

По-рано началникът на главното разузнавателно управление на украинското министерство на отбраната Кирил Буданов каза в интервю за Милитъри таймс, че Москва се готви да атакува Украйна. От своя страна Bloomberg съобщи, че според американското разузнаване Русия планира инвазия от три посоки - от Крим, от континенталната граница и през Беларус. Медията добавя също така, че Русия е призовала "десетки хиляди" резервисти в "безпрецедентен за постсъветското време мащаб".