ЕС умува как да принуди интернет доставчиците да снасят за дейността на потребителите

Министрите на правосъдието обсъждат механизъм за бърз достъп на властите до устройствата

Свят
17:47 - 10 Декември 2021
4197
ЕС умува как да принуди интернет доставчиците да снасят за дейността на потребителите

Министрите на правосъдието на държавите членки на ЕС заседаваха днес в Брюксел. Те обсъдиха напредъка в преговорите между Съвета и Европейския парламент по проекта на Регламент относно европейските заповеди за предоставяне и запазване на електронни доказателства и адаптирането на съдебната дейност към правилата, които налага пандемията от COVID 19.

Борбата с речта на омразата беше тема на работния обяд.

Министрите настояха да се ускорят преговорите по Регламента относно европейските заповеди за предоставяне и запазване на електронни доказателства, като се поддържа позицията на Съвета за

осигуряване на пряк, ефективен и бърз механизъм, който да позволи на разследващите органи да изискват от доставчиците на услуги предоставянето на данни в цифрова форма за целите на наказателния процес.

Акцентира се върху необходимостта от намиране на компромис с ЕП по отношение на режима на уведомяване на компетентните органи при събиране на чувствителни данни и на основанията за отказ от предоставяне на доказателства в електронна форма.

Втората тема, предизвикала широк дебат бе свързана с отговора на съдебните системи на пандемията, предизвикана от Ковид-19.

Посочено бе, че повечето държави членки са въвели административни мерки за справяне с пандемията, които са били обект на съдебно обжалване и контрол с оглед спазване на основните права на гражданите.

Пандемията е наложила ускорено въвеждане на дигитализацията и съвременните технологии с оглед осигуряване на непрекъснат процес в работата на съдилищата и достъп на гражданите до правосъдие.

"Ние предприехме действия за цялостна дигитализация на съдебните производства до 2026 г. В Националния план за възстановяване сме заложили средства, с които ще ускорим този процес и косвено ще подпомогнем икономическото възстановяване на страната", подчерта министър Иван Демерджиев.