Ескобар: Корупцията е най-големият проблем на Западните Балкани

Според него младите хора напускат Балканите, за да търсят работа и възможности в други страни

ЕС
12:46 - 01 Февруари 2022
1700
Ескобар: Корупцията е най-големият проблем на Западните Балкани

Корупцията е най-големият проблем на Западните Балкани, каза специалният пратеник на САЩ за Западните Балкани Габриел Ескобар, добавяйки, че Съединените щати ще продължат да използват всички налични инструменти, включително санкции, за да накажат дестабилизиращи участници.

„Корупцията е рак, който подкопава вярата на гражданите в демокрацията, намалява инстинкта за иновации и креативност и за нея се харчат и без това оскъдни бюджети, което намалява инвестициите. Талантът на цели поколения се пропилява“, каза Ескобар пред „Дневни аваз“.

Той допълни, че това плаши инвеститорите, добавяйки, че Съединените щати се ангажират да насърчават отчетността, както и да се застъпват за наказания за замесените в корупцията в Западните Балкани и по света.

„САЩ ще продължат да използват всички налични инструменти, включително санкции, за да накажат злонамерени и дестабилизиращи участници, както и организациите и компаниите, които ги подкрепят“, каза Ескобар.

Според него младите хора напускат Западните Балкани, за да търсят работа и възможности в други страни.

"Те го правят, защото няма достатъчно възможности за тях в техните страни. Време е на тези млади хора да се даде възможност да използват своята енергия и въображение“, заключи Ескобар.