ЕВРИКА: Гласуват евроатлантическата завера на 31 май

ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се радват на 133 гласа, остават им само 27 до мнозинство за промяна на конституцията

Политика
16:00 - 22 Май 2023
6113
ЕВРИКА: Гласуват евроатлантическата завера на 31 май

Сряда, 31 май, е датата, на която се очаква да бъде гласувано безпрецедентното правителство в историята на страната на ротационен принцип между двете коалиции ГЕРБ-СДС и Продължаваме-Промяната.

Независимо дали президентът Румен Радев ще връчи папката с втория мандат на бъдещия премиер акад. Николай Денков още идния четвъртък, или ще отложи събитието за понеделник, 29 май, кабинетът, разкриват източниците ни, ще бъде подложен на вот в Народното събрание точно в последния ден на иначе особено променливия и дъждовен май. 

Така на практика 18-те месеца хоризонт, който ГЕРБ и ПП-ДБ си дават за съвместното управление на двамата премиер Денков и Мария Габриел, ще започне до тече от Деня на детето, малко преди рождения на Бойко Борисов. 

Самата договорка пък е била постигната като подарък за 44-ия рожден ден на Габриел в събота. 

Ако евентуалното разследване по сигналите, обявени днес от главния прокурор Иван Гешев и срещу Борисов, и срещу нея не препъне общия кабинет, той ще продължи да действа най-рано до края на ноември 2024 г. Дотогава ще са минали и местните, и европейските избори - ключови и за двете формации. 

Oбщо те имат на разположение 133-ма народни избраници, в случай, че никой вдясно не се отцепи в знак на несъгласие с коалицията с ГЕРБ. За квалифицирано мнозинство и промяна в конституцията са необходими гласовете на още 27 народни представители.