Евролидерите приеха идея на Петков за 10 млрд. фонд за бежанците

Актуални новини
20:49 - 11 Март 2022
5257
Евролидерите приеха идея на Петков за 10 млрд. фонд за бежанците

Евролидерите са одобрили предложението на България да бъде създаден еврофонд на стойност 10 млрд. евро, който да поеме разходите около бежанската вълна от Украйна. Това съобщи премиерът Кирил Петков след Европейския съвет във Версай.

“Това, което обсъждахме днес и България го предложи, е общ кохезионен фонд за бежанците от Украйна, за да може европейското семейство заедно да плати разходите, а не всяка държава да се бори самостоятелно”, каза премиерът. До дни Европейската комисия трябва да предложи механизми, по които да работи този фонд. “Парите ще бъдат от остатъчни средства от европейските програми, това няма да е някакъв нов заем”, каза още Петков. От Версай българският премиер замина снощи за Анталия, където ще се срещне с турския президент Реджеп Ердоган.

На срещата във Версай стана ясно, че ЕС няма как да приеме Украйна по бърза процедура, но обеща да привлече страната по-близо политически, предава “Юроактив”.

Лидерите са наясно с европейския избор на Украйна, се казва в общото им решение след срещата, която приключи в петък. Заявлението за членство на Украйна е било бързо прехвърлено към Европейската комисия за оценка. Въпреки това Украйна няма как да бъде приета по бърза процедура, каквото бе желанието на президента ѝ Володимир Зеленски.

“Можем ли да започнем процедура по присъединяване днес на държава във война? Не мисля. Трябва ли да затворим вратата и да кажем “никога”? Би било нечестно”, каза президентът на Франция Еманюел Макрон преди срещата, а нидерландският премиер Марк Рюте обясни, че няма такова нещо като бърза процедура. Според него е по-важно да се обсъди какво може да се направи за Зеленски сега, тъй като присъединяването на Украйна към ЕС е дългосрочна тема.

На срещата бяха обсъдени и нови мерки за подпомагане на Украйна. Върховният представител за външната политика на ЕС Жозеп Борел предложи да се осигурят още 500 млн. евро за военна помощ на украинската армия. Лидерите обещаха да помогнат за препострояването на Украйна след войната, считайки, че държавата все още съществува и не е била напълно окупирана от руския президент Путин и неговите сили, пише “Политико”.

На фона на разговорите за помощ на Украйна унгарският премиер Виктор Орбан заяви, че ЕС няма да налага санкции на руския газ и петрол.

Междувременно Владимир Путин се срещна с беларуския си колега Александър Лукашенко в Москва, за да обсъдят ситуацията. Според руския президент наложените от Запада санкции са възможност да се заздрави икономиката на двете държави и да се постигне технологична независимост. Той изрази задоволство от начина, по който се развиват преговорите с Украйна