Европа препоръча трета доза ваксина за всички възрастни

Страните с ниски нива на ваксиниране трябва да ускорят въвеждането на бустерите

ЕС
13:54 - 24 Ноември 2021
2808
Европа препоръча трета доза ваксина за всички възрастни

Ръководителят на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията (ECDC) д-р Андреа Аммон заяви в сряда, че на всички възрастни трябва да се препоръча поставянето на трета доза от ваксините срещу коронавирус, като с особен приоритет трябва да се случи това при хора над 40 г. 

Това е значителна промяна в сравнение с насоките на органа досега, съобщава Ройтерс.

Препоръките, издадени от ECDC, не са задължителни за правителствата на ЕС, но се използват при вземането на решения в областта на здравната политика.

"Трябва да се обмисли възможността за прилагане на бустерни дози за всички възрастни лица, като се даде приоритет на тези над 40-годишна възраст", гласи изявление на Аммон. В него се посочва, че бустерите трябва да се прилагат най-малко шест месеца след втората игла.

В предишните си насоки, издадени през септември заедно с Европейската агенция по лекарствата (ЕМА), центърът заяви, че няма спешна необходимост от прилагане на трети дози на напълно ваксинирани лица. Тогава органът предложи да се обмисли прилагането на допълнителни дози при хора с отслабена имунна система и като предпазна мярка при по-възрастните.

Сега Аммон заявява, че третата доза "потенциално може да намали предаването на заразата сред населението и да предотврати допълнителни хоспитализации и смъртни случаи".

Тя съветва страните с ниски нива на ваксиниране да ускорят въвеждането на бустерите и предупреждава за висок риск на приетите в болница и фаталните случаи през декември и януари, ако препоръчаните мерки не бъдат въведени.

Очаква се Европейската комисия да вземе предвид съветите относно третите дози, когато предложи промени в използването на Covid сертификатите по-късно тази седмица, заявиха официални лица.