Финансова подкрепа от 3000 денара в РС Македония

От правителството предлагат проектозаконът да бъде обсъден в парламента

Балкани
16:05 - 17 Октомври 2022
1647
Финансова подкрепа от 3000 денара в РС Македония

На заседание късно снощи правителството на Република Северна Македония прие законопроект за финансово подпомагане на социално слаби категории граждани за справяне с енергийната криза. Законопроектът е внесен от министерството на труда и социалната политика, съобщават от правителствената пресслужба. 

Финансова подкрепа от 3000 денара /49 евро/ на месец за период от четири месеца, считано от месеца след влизане в сила на този закон, ще получат ползващите се с право на социална помощ възрастни хора, ползващите право на обезщетение поради увреждане, лица с увреждания и трайни промени в здравословното състояние, които ползват обезщетение за чужда помощ и грижи и не ползват право на обезщетение поради увреждане, както и самотни родители, които получават гарантирана минимална помощ.

За безработните, които имат право на материално осигуряване под формата на парична компенсация, се предвижда финансова подкрепа от 3000 денара /49 евро/ на месец за период от четири месеца. Предвидени са добавки и за пенсионери с пенсия до 14 000 денара /227 евро/.  

От правителството предлагат проектозаконът да бъде обсъден в парламента по съкратена процедура.