Франция и Канада призоваха гражданите си да напуснат Близкия изток

Вашингтон с апел към своите: Напуснете Ливан „с който самолетен билет можете”

Новини
13:24 - 04 Август 2024
1329
Франция и Канада призоваха гражданите си да напуснат Близкия изток

Опасения за възможна военна ескалация в Близкия изток се появиха, след като Иран и неговите съюзници засилиха заплахите си срещу Израел.

Франция призова своите граждани да напуснат Ливан "възможно най-скоро" поради опасенията от ескалация на конфликта в Близкия изток, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

"В контекста на силно нестабилна ситуация в областта на сигурността отново обръщаме внимание на френските граждани, особено на тези, които преминават през Ливан, че все още има директни търговски полети с междинно кацане във Франция, и ги приканваме да вземат мерки сега, за да напуснат страната възможно най-скоро", казват от френското външно министерство.

Смята се, че в Ливан живеят повече от 23 000 френски граждани,

включително 21 500, регистрирани в консулските списъци. Всяко лято през Ливан преминават голям брой хора с двойно гражданство. 

Според дипломатически източник, цитиран от Франс прес, в края на юли около 10 000 френски граждани са се намирали в Ливан. Новата препоръка беше отправена, след като в събота авиокомпаниите Еър Франс и Трансавиа Франс решиха да удължат отмяната на полетите си до Бейрут поне до 6 август "поради ситуацията със сигурността".

Вчера Вашингтон и Лондон препоръчаха на своите граждани да напуснат страната.

В съобщение от посолството на САЩ в Бейрут се казва, че ако някой американец няма пари за билет, посолството ще му съдейства за заем, за да напусне страната.

Швеция от своя страна обяви временно закриването на посолството си в Бейрут

и призова гражданите си да напуснат Ливан.

Опасения за възможна военна ескалация в Близкия изток се появиха, след като Иран и неговите съюзници засилиха заплахите си срещу Израел, отбелязва Франс прес. Техеран, палестинската ислямистка групировка "Хамас" и ливанската "Хизбула" обвиниха Израел за смъртта на лидера на палестинското ислямистко движение Исмаил Хания, убит в Техеран тази седмица. Той беше ликвидиран само няколко часа след като във вторник вечерта близо до Бейрут беше убит военният ръководител на ливанското движение Фуад Шукр. Израел е обвиняван и за двете нападения.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху заяви, че страната му има "много високо ниво" на готовност за всякакви сценарии, "както отбранително, така и нападателни".

Канада също предупреди гражданите си да избягват всякакви пътувания до Израел заради регионалния въоръжен конфликт, предаде Ройтерс.

"Ситуацията в областта на сигурността може да се влоши още повече без предупреждение", заяви канадското правителство в препоръка, издадена с цел да се повиши нивото на риска за пътуване до Израел.

"Ако въоръженият конфликт се засили, това може да се отрази на възможността да напуснете страната с пътнически превоз. Това може да доведе до нарушения на пътуванията, включително затваряне на въздушното пространство, отмяна на полети и пренасочвания на маршрути“, пише още в препоръката на канадските власти.