Франция: Срам, срам за Европа, спрете с тази клоунада

ЕС вече спря лимитите за държавна помощ и позволи на държавите-членки да увеличат дълга си

Свят
15:18 - 08 Април 2020
4019
Франция: Срам, срам за Европа, спрете с тази клоунада

Министрите на финансите на Европейския съюз не успяха да постигнат съгласие по време на преговори продължили цяла нощ за по-голяма подкрепа за техните икономики, засегнати от коронавирус, и техният председател заяви в сряда сутринта, че спира дискусиите до четвъртък, съобщава "Ройтерс".

Дипломатически източници и представители заявиха, че вражда между Италия и Холандия за това какви условия трябва да бъдат свързани с кредитите в еврозоната за правителствата, които се борят с пандемията, блокира напредъка по отношение на помощта от половин трилион евро.

"След 16 часа дискусии стигнахме близо до споразумение, но все още нямаме такова", заяви председателят на Еврогрупата Марио Сентено "Преустанових Еврогрупата и (ще продължим) утре."

Министрите на финансите, които започнаха разговори в 14 и 30 ч. във вторник, продължили цяла нощ с многобройни почивки, за да позволят двустранни преговори, се опитват да постигнат пакет от мерки за подпомагане на правителства, компании и частни лица.

Те се надяваха да се споразумеят за програма за половин трилион евро, която да спре икономическия спад и да финансира възстановяването от пандемията, и да обърнат страница на разделения, които развалят отношенията, докато блокът се бори със заразата.

Но враждата отново се ясно се прояви, един дипломатически източник заяви: "Италианците искат позоваване на взаимност на дълга като възможен инструмент за възстановяване, който да бъде анализиран повече в бъдеще. Холандците казват "не"."

Длъжностно лице, което участва в разговорите, заяви, че около 4 сутринта в сряда Хага е единствената, която отказва да одобри текст, който се очакваше министрите да одобрят, за да да получат нов набор от икономически мерки от 27-те национални лидери на блока.

Германският финансов министър Олаф Шолц заяви в "Туитър": "В този труден час Европа трябва да стои заедно. Заедно с (френския министър на финансите) Бруно Льо Мер, призовавам всички страни да не се отказват да разрешат тези трудни финансови въпроси и да улеснят компромис - за всички граждани."

Емитирането на съвместен дълг е битка между икономически затруднените южни страни като Испания и Италия и финансово пестеливия север, водени от Германия и Холандия, като кризата във финансовата зона и еврозоната започна преди десетилетие.

За да подкрепи икономиките, обременени от блокадата заради коронавируса, ЕС вече спря лимитите за държавна помощ и позволи на държавите-членки да увеличат дълга си, за да харчат повече.

Испания, Франция и Италия обаче твърдят, че това не е достатъчно и са поставили дискусията за повече подкрепа като екзистенциален тест за солидарност, който може да възстанови или разруши ЕС.

По-нататъшните предложения, които се обсъждат, включват кредитни линии от фонда за спасяване на еврозоната, които биха стрували до 2% от икономическия резултат на дадена страна или общо 240 милиарда евро. Условията за достъп до тези пари остават пречка.

Отпускането на Европейската инвестиционна банка на 25 милиарда евро допълнителни гаранции, за да може тя да увеличи кредитирането на компании с още 200 милиарда евро е друга възможност.

Третото е подкрепа за плана на изпълнителната власт на ЕС да събере 100 милиарда евро на пазара срещу 25 милиарда евро гаранции от всички правителства в блока за субсидиране на заплати, така че фирмите да могат да намалят работното време, а не да уволняват хората.

Създаването на фонд за спешна помощ, за субсидии за медицински доставки и здравни грижи, е друга идея, както и френското предложение за създаване на съвместен фонд за солидарност на ЕС за финансиране на дългосрочното възстановяване.

Ако в крайна сметка се постигне споразумение, комбинираните общоевропейски и национални правителствени отговори могат да пълнят най-голямата програма за фискална подкрепа в света, надминавайки тази на Съединените щати, показват изчисления на "Ройтерс".

Дискусията разкрива разриви в блока и допълнително обтяга неговото единство, вече увредено от кризата в еврозоната и миграционната криза 2015-16, което отчасти допринесе за "Брекзит".

Министрите са раздразнени, обсъждайки мерките на видеоконференция през нощта, някои от тях заспиват на моменти, според присъстващите служители.

Според официален представител, френският министър Льо Мер коменрира в един момент: "Срам, срам за Европа, спрете тази клоунада".