Франция в шок: Арестуваха писателя Фредерик Бегбеде, изнасилил 17-годишно момиче

58-годишната литературна звезда прелъстил ученичка през лятото, правил секс с нея против волята й

Новини
21:03 - 14 Декември 2023
8207
Франция в шок: Арестуваха писателя Фредерик Бегбеде, изнасилил 17-годишно момиче

Френският писател Фредерик Бегбеде e разследван по сигнал за изнасилване на 17-годишно момиче. Авторът на „Любовта трае три години“ и „Помощ, простете“, който е изключтелно популярен в България и дори два пъти е посещавал страната ни, е бил задържан за разпит в полицията в град По във вторник, след което е освободен. Бегбеде отказа коментар пред медиите.

Жалбата срещу 58-годишния писател е била подадена това лято. На 23 юли 2023 г. младо момиче е отишло в полицейския участък в По, за да подаде сигнал срещу Бегбеде. Тя твърди, че двамата са започнали връзка преди няколко месеца, докато тя е била само на 17 г. Първият им сексуален контакт се е случил по взаимно съгласие, в местен хотел. В същата вечер обаче, според свидетелствата на момичето, Бегбеде я е насилил посред нощ. Въпреки че ясно настояла да не правят секс, той я обладал насилствено.

Фредерик Бегбеде в София. Писателят получава награда от издателката си у нас Жаклин Вагенщайн. Романите на французите се издават в огромни тиражи в България от 15 години

Защитата на писателя отрича версията ѝ. Адвокатката му заявява, че Бегбеде "твърдо оспорва необоснованите обвинения". Самият той разпространи лична позиция - в типичния си ироничен стил - в социалните мрежи. С нея обаче провокира още повече възмущение.

"Благодаря на служителите на полицейското управление в По, че ме приеха на своя територия. Все пак имам две резерви: пилето с къри беше сухо, а колата ми се оказа на наказателния паркинг за няколко часа. Определено няма къде да се паркира пред комисариата", пише той.

Позицията му беше разкритикувана остро от общественици и жертви на насилие.

"На 58 години Бегбеде започва връзка с момиче на 17. Въпреки асиметрията на властта, тя взема трудното решение да подаде сигнал за изнасилване. Неприличието на неговата позиция ме кара да изпитвам експоненциално по-голямо уважение към нея спрямо презрението ми към него", пише журналистката Флоранс Порсел. Самата тя е сред 49 жени, подали сигнал за сексуално насилие срещу бивш ТВ водещ по време на #MeToo.

Разследването срещу писателя продължава "с цел извършване на определени действия, поискани от защитата на Фредерик Бегбеде".

Адвокатката му e подала насрещно оплакване срещу полицията за това, че е допуснато разкриване на "следствена тайна" и делото срещу Бегбеде е станало публично достояние след изтичане на информация от службите.

Това не е първият път, в който авторът попада под радара на френската полиция. През 2008 г. Фредерик Бегбеде беше арестуван в центъра на Париж за употреба и притежание на кокаин. По-късно той казва, че е спрял с кокаина и е променил живота си напълно. В момента той е женен за третата си съпруга, от която има две деца. Очевидно обаче писателя е в отворен брак и има и други сексуални партньорки, оказва се, понякога и непълнолетни.