Французи все по-близо до ново поколение антибиотици

Резултатите от експерименти с гризачи трябва да бъдат потвърдени в клинични изследвания

Здраве
22:22 - 10 Юли 2019
2599
Французи все по-близо до ново поколение антибиотици

Френски учени създадоха нови съставки, които са ефикасни в борбата с резистентните към съществуващите терапии бактерии, предаде Франс прес. Това дава надежди за разработване на ново поколение антибиотици.

"Резултатите от експерименти с гризачи трябва да бъдат потвърдени в клинични изследвания", отбелязаха специалистите от Френския институт за здравеопазване и медицински изследвания и университета в Рен.

"Дадохме си сметка, че произвеждан от златистия стафилокок токсин, чиято роля е да улесни инфекцията, може да унищожи други бактерии в човешкия организъм", заяви ръководителят на екипа Брис Фелден.

Учените модифицирали въпросното вещество, за да отнемат токсичността му, като същевременно съхранят антибактериалните му свойства.

Две от създадените по този начин 20 съставки се оказали ефикасни при лечението на мишки, заразени с резистентни щамове на златистия стафилокок и бактерията Pseudomonas aeruginosa, която често става причина за вътреболнични инфекции.

Антибактериалните свойства на тези съставки се дължат отчасти на способността им да направят пропусклива мембраната на заразяващите бактерии, предизвиквайки смъртта им.