Френски филмов фестивал почита първата българска кинорежисьорка Бинка Желязкова

Филмите й "А бяхме млади", "Животът си тече тихо" и "Басейнът" ще бъдат показани в Ла Рошел

Култура
19:05 - 30 Юни 2022
6042
Френски филмов фестивал почита първата българска кинорежисьорка Бинка Желязкова

Филмовият фестивал във френския пристанищен град Ла Рошел ще отдаде почит на първата българска жена кинорежисьор Бинка Желязкова (1923-2011). Форумът ще направи ретроспективен преглед на нейното творчество в навечерието на 99-годишнина от рождението й. Българският културен институт в Париж е партньор на 50-то юбилейно издание на събитието.

В деня на откриването на фестивала (1 юли), в Salle Bleue, в 20:15 местно време ще бъде показан филмът „А бяхме млади“ (1961). Ще бъдат показани и филмите й "Животът си тече тихо (1957) и Басейнът (1977). Сценарист и на трите филма е Христо Ганев (1924-2021), който е съпруг на Бинка Желязкова.

В рамките на събитието, което ще продължи до 10 юли, е предвидена и кръгла маса, свързана с творчеството на Бинка Желязкова. Като част от програмата ще бъде прожектиран и документалният филм "Бинка: да разкажеш приказка за мълчанието" на режисьора Елка Николова.

Творческият тандем Бинка Желязкова и Христо Ганев направи едни от най-стойностните български игрални филми преди 1989 г.

Бинка Желязкова е родена на 15 юли 1923 г. в Свиленград. Завършва Държавното висше театрално училище в София през 1951 г. След дипломирането си започва работа като асистент-режисьор във филмова студия „Бояна“. Първият ѝ филм е „Животът си тече тихо...“ (1957), заснет съвместно със съпруга ѝ сценариста Христо Ганев. Бинка Желязкова е режисьор и на игралните филми "Привързаният балон", "Последната дума", "Голямото нощно къпане", "Нощем по покривите", както и на документалните ленти "Нани-на" и "Лице и опако".

Георги Георгиев-Гец в кадър от "Животът си тече тихо"


Убедени антифашисти и участници в партизанкото движение Бинка Желязкова и Христо Ганев не споделяха схващането, че партийните водачи и активните борци срещу фашизма трябва да имат особени привилегии. Филмът им "Животът си тече тихо" от 1957 г. е забранен от цензурата. "Загиналите са по-щастливи, защото не доживяха това, което последва", казваше филмовият тандем.

Филмът остро поставя въпроса за морала на някогашните младежи идеалисти, превърнали се бързо в ламтящи за власт бюрократи. Изобразяването на повечето бивши партизани, които добре използват властта за лични цели, е причина този първи "партизански" филм на социалистическата кинематография да бъде забранен от партийно-държавното ръководство.

Анани Явашев и Людмила Чешмеджиева във филма "А бяхме млади"

Още през 1961-а с "А бяхме млади" Бинка Желязкова и Христо Ганев печелят "Златен медал" в Москва и наградата "Старите обувки" в Картахена, Колумбия. "Голямото нощно къпане" има специална прожекция в Кан през 1980-та, "Нощем по покривите" безапелационно грабва "Златна ракла" през 1988 г.