Гълъб Донев ще е сам на "Шипка"

Митрофанова отиде ден по-рано

Политика
21:46 - 02 Март 2023
4424
Гълъб Донев ще е сам на "Шипка"

За втора поредна година само премиерът ще се качи на Шипка за Националния празник 3 март, а президентът Румен Радев ще е на честванията в София.

Миналата година държавният глава не се качи на историческия връх и така се размина с тогавашния министър-председател Кирил Петков, с когото бяха в обтегнати отношения. Преди това Радев неизменно държеше словото си от Шипка. Тази година на върха пък ще е само служебният премиер Гълъб Донев.

В София в 11 ч пред Паметника на Незнайния воин почит заедно с Радев ще отдадат вицепрезидентът Илияна Йотова, военният министър Димитър Стоянов, началникът на отбраната Емил Ефтимов и др. Половин час по-късно, но на Шипка Донев ще приеме почетния караул и ще присъства на заупокойната молитва в памет на загиналите воини, която ще отслужи Великотърновският митрополит Григорий.

С българските политици на Шипка за втора година се размина руската посланичка Елеонора Митрофанова. Тя отбеляза празника още в четвъртък, стана ясно от съобщение на посолството във фейсбук. Миналата година Митрофанова отново превари българските политици, но тогава тя за първи път не получи покана за честванията. 

Причината бе нахлуването на Русия в Украйна само седмица по-рано. Такава покана не получи и посланикът на Беларус Никита Лешуков. Страната му е една от малкото, които подкрепят войната на Москва. В четвъртък той и Митрофанова заедно положиха венци пред паметника.