Ген. Мутафчийски: България загуби своя духовен водач

Актуални новини
10:55 - 14 Март 2024
1066
Ген. Мутафчийски: България загуби своя духовен водач

„България загуби своя духовен водач – смирен и мъдър духовник, достоен пример за поколенията“. Това написа до Светия синод началникът на Военномедицинската академия ген. проф. Венцислав Мутафчийски във връзка с кончината на патриарх Неофит.

"Приемете от името на ръководството на Военномедицинска академия и лично от мое име най-искрени съболезнования по повод кончината на Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит † Неофит.

България загуби своя духовен водач – смирен и мъдър духовник, достоен пример за поколенията. С особена признателност и дълбока благодарност, ние – медиците от ВМА, си спомняме подкрепата на Негово Светейшество в годините на тежки изпитания – подкрепа, която ни вдъхваше сили и вяра да продължим битката за човешкия живот.

Вечна, блажена и светла да бъде паметта на Светейшия Български патриарх Неофит", се казва в съболезнователното писмо на генерал-майор проф. Венцислав Мутафчийски до владиците.

Патриарх Неофит почина на 13 март в 22,22 часа във ВМА от многоорганна недостатъчност. Негово Светейшество постъпи в болницата през ноември м.г. с белодробно заболяване.