Георги Господинов написа нов роман

Писателят ще представи “Градинарят и смъртта" на “Аполония”

Книги
15:05 - 09 Август 2024
2195
Георги Господинов написа нов роман

Градинарят и смъртта“ е новата книга на Георги Господинов, съобщиха издателите от „Жанет 45“.

Това е първата книга на автора след „Времеубежище", която бе отличена с международната награда „Букър" през 2023 г. „Градинарят и смъртта" излиза на книжния пазар на 27 август, а премиерата е на 1 септември в рамките на празниците на изкуствата „Аполония" в Созопол. Събитието ще е с участието на Георги Господинов и актьора Владимир Пенев, посочват издателите.

Книгата разказва едновременно милостива и безмилостна история на един баща, един син и едно последно разсъмванe, разказват от „Жанет 45“.

„Тази книга няма лесен жанр. Тя трябва сама да си го изобрети. Както смъртта няма жанр. Както животът. Както градината. Роман елегия, роман градина, мемоар или мемороман – има ли значение за ботаниката на тъгата“, пише авторът Георги Господинов.

Според него това е история за отиващите си бащи в един отиващ си свят. „За тези трагични пушачи, често отсъстващи, вкопчени в шнорхела на цигарата, плуващи в други води и облаци. За баща ми, който крепеше на раменете си тонове минало и не спираше да го разказва. Тази Шехеразада – баща ми. Сега миналото се пропуква тихо и започва да се срутва върху мен с всичките си следобеди. Не книга за смъртта, а за живота, който чезне. Има разлика“, сочи авторът. Макар че всичките ми книга са лични, тази май е най-личната след „Естествен роман“, обяснява още той.

Георги Господинов е роден на 7 януари 1968 година в Ямбол. Завършва българска филология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Доктор е по нова българска литература в Института за литература при БАН. Сред наградите, с които е отличен, са „Аскеер“ през 2010 година, „Български роман на годината“ през 2013 година, „Стоян Михайловски“ през 2015 година, „Христо Г. Данов“ през 2023 година и други.

Георги Господинов е автор на книги с поезия и проза, сред които „Лапидариум“, „Черешата на един народ“, „Писма до Гаустин“, „И други истории“, издадена на френски през 2003 година, „В пукнатините на канона", сборникът с разкази „Избрани истории", „Невидимите кризи", „Всички наши тела. Свръхкратки истории". Съставител е на сборника „Аз живях социализма” и „Инвентарна книга на социализма”. 

Първият роман на Георги Господинов - „Естествен роман", излиза през 1999 г. Същата година романът получава специалната награда на втория Национален конкурс „Развитие" за съвременен български роман. През годините „Естествен роман" е преиздаван многократно и преведен на повече от 20 езика, сред които френски, английски, немски, испански, италиански, датски, чешки и др. Книгата има своята театрална версия, поставена от театър „Сфумато".  Между първия и втория роман на Георги Господинов минават 12 години. Вторият му роман „Физика на тъгата" е представен на празниците на изкуствата "Аполония" на 3 септември 2011 г.  

Романът „Времеубежище", издаден през 2020 г., е третият роман на писателя. През 2021 г. „Времеубежище" е избран за български роман на годината в конкурса на Националния дарителски фонд „13 века България". За "Времеубежище" на Международния панаир на книгата в Торино (Италия) на 17 октомври 2021 г. Георги Господинов е удостоен с италианската награда за литература "Премио Стрега Еуропео". Той става първият българин, както и първият писател от Източна Европа, получил приза. През май 2022 г. романът излиза на британския книжен пазар на английски език. Преводът  е на Анджела Родел, а издател е W&N. Официалната премиера на книгата е на 12 май 2022 г.

В рецензия, публикувана през 2022 г., британският вестник „Таймс" сравнява „Времеубежище" с класиката „1984" и нарича писателя Георги Господинов „българският Оруел". През октомври 2022 г. романът е включен в списъка на американското сп. „Ню Йоркър" за най-добрите книги на 2022 година, който се изготвя от редакторите и критиците на списанието. През декември същата година британският вестник „Гардиън" включва „Времеубежище" в класацията на най-добрите книги на годината. Освен в САЩ и Великобритания, романът е сред книгите на годината в Германия, Турция и Полша. Книгата е преведена на различни езици, сред които английски, немски, полски, нидерландски, хърватски, испански, норвежки, шведски. През май 2023 г. Георги Господинов и Анджела Родел са отличени с международната награда „Букър" за английското издание на „Времеубежище".

„Градинарят и смъртта“ е четвъртият роман на писателя.