Георги Градев: Боби Михайлов е укрил документи от ФИФА

Той е сключил договор с боса на черното тото Дан Тан за уговорения мач България - Естония

Спорт
13:59 - 17 Ноември 2023
16103
Георги Градев: Боби Михайлов е укрил документи от ФИФА

Георги Градев изкара на показ още любопитна информация около уговорения мач България - Естония в Турция преди доста години. Впоследствие този двубой, завършил 2:2, беше разследван и анулиран от ФИФА.

Адвокатът призова Прокуратурата за безкомпромисни действия.

Градев публикува информация в профила си във Фейсбук:

"НА ВНИМАНИЕТО НА ПРОКУРАТУРАТА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ!

Публикувам договорите между Български футболен съюз (подписани от Борислав Михайлов) и несъществуващата фирма Footy Media, служеща за параван на организираната престъпна група, ръководена от Дан Тан.

Договорите са сключени само два дена, след като лицата Борислав Михайлов и Лъчезар Танев (б.а. - може би има предвид Костадин Хаджииванов - Коце Маца) са празнували Нова година в компанията на Дан Тан в Сингапур. Мачът, за който са сключени тези договори, беше анулиран от ФИФА поради "черно тото".

При последвалата проверка от ФИФА, тези договори НЕ са били представени от БФС.

Очаквам безкомпромисни действия от Прокуратура на Република България, която е длъжна да защити интересите на българския народ.

В момента се готви материал по темата от една от най-големите световни медии, който ще излезе скоро", написа юристът.

Предисторията - шефът на БФС Борислав Михайлов е празнувал в Сингапур настъпването на 2011 г. в компанията на Коце Маца и босът на черното тото Дан Тан. Две седмици по-късно Михайлов е подписал договор с фирма, контролирана от Дан Тан, за мача България – Естония (2:2). Мачът беше разследван и анулиран. Тогава ФИФА стигна до извода, че в скандала няма замесени официални лица от федерациите на България и Естония, а те са били подведени от престъпна група. Но документираната близост на Михайлов с Дан Тан връща лентата към различна интерпретация на събитията.

Мачът в Анталия между България и Естония се проведе на 9 февруари 2011 г. и завърши 2:2 след четири дузпи. За нагласения резултат са били заложени най-малко 6.9 милиона долара при азиатски букмейкъри.

След мача избухна скандал и започна разследване на ФИФА, което обаче затихна три месеца по-късно с извода, че няма замесени официални лица. ФИФА все пак анулира резултата от мача и призна, че той е бил организиран с цел печалба от залагания, а не по спортни причини. Като виновни бяха посочени арбитрите и прокситата на агенцията "Фути Интернешънъл Медия", организирала събитието. Нямаше никакви санкции за двете футболни централи.

Този мач обаче отключи мащабно разследване на Европол за нагласени мачове в няколко държави. Разследването, известно като "Операция Вето", установи над 380 нагласени мача в различни европейски шампионати и дори квалификации за Мондиала. Включиха се разследващи екипи в Италия, Гърция, Финландия и Унгария. Основен информатор за "Операция Вето" стана сингапурецът Уилсън Радж Перумал, който беше арестуван във Финландия, а след това излежа присъда в Унгария.