Георги Киряков пред Lupa.bg: Служебният кабинет най-вероятно остава " да чегърта" и след 11 юли

Коментар
17:10 - 09 Юли 2021
11353
Георги Киряков пред Lupa.bg: Служебният кабинет най-вероятно остава "да чегърта" и след 11 юли

Георги Киряков е един от популярните ни политолози. Навремето, той бе в ДБГ на Меглена Кунева, бил е и водач на листата на партията в Благоевград, но от години не е част от организацията. Потърсихме Киряков, за да направи прогноза за да даде оценка на предизборната кампания и  предстоящия вот на 11 юли.

-Г-н Киряков, мислите ли, че тази предизборна кампания стана твърде агресивна, особено в последните 10-ина дни, ако я сравним с предишни, включително и с тази преди 4-и април?     

-Ако правим сравнение с други предизборни кампании, тази е доста по-спокойна. Най-малкото липсва „Атака”. Знаем когато участваха, за каква политическа агресия ставаше въпрос. Дори партията на Костадин Костадинов „Възраждане” не можа да влезе в тона на „Атака” и никой няма да може да постигне подобен градус в бъдещите години. Това бяха години на най-изострени предизборни кампании, , особено когато се влизаше в остри конфликти с ДПС.

Да не говорим какви панаири се правеха по границите с Патриотите. Сега такова нещо нямаше. Самите Патриоти очевидно са в много лоша кондиция, след като не успяха нито една сериозна инициатива в техен стил да предприемат в тази кампания и със спорадични прояви се опитаха да влязат в някакъв националистически тон и сюжет. Имам предвид ВМРО.

Сега ДПС са предпочели по-тиха и спокойна кампания и да не наливат масло в огъня на Патриотите. За това, не мисля, че тази кампания е агресивна. Такава беше по-скоро от страна на водещата допреди време  ГЕРБ, заради естествената им паника, че може  за първи път от много години да не са първа политическа сила. А вероятността за това е вече е 99 на сто.

-Но нали социологията дава някаква малка разлика между ИТН и ГЕРБ за първо и второ място, с някои изключения, т.е резултатът е на косъм?

-Не, не е на косъм. Гарантирам ви, че не е на косъм. Помните при  предишните избори на 4-и април какви бяха разликите между първата и третата партия, а се оказа не просто, че третата партия стана втора, а разликите бяха много по-малки. Сега, след като вече, повечето социологически агенции дават не просто изравнени резултати, а преимущество на ИТН на Слави, разликата ще бъде доста по-голяма, в полза на неговата партия.

-Те., разликата между първите двама няма да е един процент?

-Няма да е 1 процент, няма да е фотофиниш, както казват социолозите, няма да е изравнени сили. В момента, социолозите, които познавам, признават възможността ИТН да е първа политическа сила.

-Вашето мнение за гласуването с машини. След всички внушения за манипулации, объркване на вота и т.н., скептичен ли сте? Наистина ли изборите може да се провалят?

-Нито един от апокалиптичните сценарии, които се чертаеха в началото и преди началото на кампанията не се случи и няма да се случи. Знаете, опитаха се да провокират скандали с вносителя на машините, знаете, че  ГЕРБ всеки ден преди и по време на кампанията се опитаха да представят нещата едва ли не като провалени.

Такова нещо не се случи. Машини ще има навсякъде, ще се гласува машинно. И ако някъде има проблем или блокира процесът,  ще се гласува на хартия. Нещо повече - ЦИК се справи отлично със задачата си и това трябваше да стане. ЦИК не позволи политизиране на целия този процес. От години твърдя, че това е технически процес, в който не бива да има никаква политика.

И когато ЦИК бе оставена да си свърши работа професионално, тя просто го направи. Без намеса на политиците, без намеса на лобитата, без опити нещата да се представят като предварително обречени, едва ли не като опит за подмяна на вота на гражданите. Такова нещо няма да има на тези избори, напротив - ще видим реалния вот на гражданите, такъв какъвто би трябвало да го виждаме от години.

-Но пак има опити за купуване на гласове, забърка се и кандидат-депутат от партията на Мая Манолова „Изправи се! Мутри вън!”

-Разликата между тези и други избори е, че на всичко това се дава гласност, защото цел на служебното правителство е това да бъде пресечено, за да се гарантира не само честността на вота, но и целия процес по гласуване по съвест. Защото помните добре предишни кампании, че всичко бе затваряне на очите от страна на предизборната администрация и от страна на отговорните органи за изборния процес.

Говоря най-вече за МВР. Защото и сега се чуват такива изводи и това не са подмятания, а факти. Че МВР са си затваряли очите за такива практики, те не съществуват от сега, те са от както се помним. Знаете, още от началото на прехода, и за левите и десните маратонки и цървули, каквото даваха там, и за оризите , бобовете, Помните, че имаше период, в който с капачки от буркани купуваха гласове.

-Да не забравяме и символа на родните избори - кебапчето.

-Да, кебапчетата бяха съпътстваща традиция в българския политически живот. И партиен, и изборен. Но имаше продоволствени периоди, периоди на продоволствено задоволяване на нуждите на българския гласоподавател.

-Нека да погледнем напред, след вота на 11 юли. Партиите обещават, че този път кабинет ще има при всички случаи.

-Трябва да сме много внимателни, когато казваме, че кабинет ще има или няма да има. Зависи от много обстоятелства. Едно от най-важните е дали партиите на протеста, или несистемните партии срещу статуквото ще имат парламентарно мнозинство. Това е единият сценарий. На този етап изглежда, че е много вероятно да няма такова мнозинство, което ще затрудни изключително много съставянето на правителство.

Другият вариант е да няма мнозинство и да са им необходими гласове - дали от БСП, или ДПС - няма значение. Но това означава, че те ще се опитат да не поемат пълната политическа отговорност за това, което ще се случи в управлението на страната. И влиза в сметка сценарият да оставят служебното правителство като редовно.

-Прави впечатление известната предпазливост на ДБ, които явно внимават в един за бъдещ съюз с ИТН и дори предпочитат да не дават свои министри в евентуален кабинет. Слави Трифонов пък отново не внася яснота и конкретика...

-Това е  заради несигурността на самата ситуация. Заради това го правят.

Защото наистина, ако първият вариант не се осъществи - трите партии да имат парламентарно мнозинство от 121 народни представители, разбирате в каква ситуация ще бъдат всички те. Или да се върви към нови избори, или да се продължи мандата на служебния кабинет като редовен с кратък хоризонт и продължаване на доизчегъртването на ГЕРБ на тези чудовищни държавни хранилки, които са поддържали тази машина. Те са поддържали електоралната машина за купуване на гласове и оставането на власт.

-Т.е. може ли да се повтори патовата ситуация от миналите избори, когато се изпариха всички шансове за правителство?

-Но тогава ГЕРБ бяха силни, нямаше нито едно извадено доказателство срещу тях и всички служби работеха все още за тях, всички хора по тези служби бяха техни, на високите нива.

-А има ли вариант, в който партиите на протеста да не се разберат помежду си и така политическата криза да се задълбочи, а това би бил много лош знак… И да се влезе в изборна спирала.

-Те вече са се разбрали помежду си. Пак казвам - тук въпросът е дали ще могат да съставят самостоятелно правителство или ще им трябват гласове от партии на статуквото. Въпреки че вчера Тошко Йорданов ясно и категорично каза, че няма да правят правителство с партии на статуквото. Но вижте тук деликатния момент - когато говорят, че няма да правят кабинет с тези партии, това не значи, че няма да подкрепят правителство с тяхна помощ.

Т.е. можем да кажем - да запазят служебното правителство като редовно правителство на доизчегъртването на ГЕРБ. Защото има къде още да се рови, има доста работа. Всеки ден нещо изскача, някой е махнат, излизат…Вече имаме управленска воля на служебният кабинет това да бъде извадено и премахването от управленския модел на страната.

-Дали Трифонов, ако е първа политическа сила и съставя кабинет, ще запази служебните министри? 

-Да, разбира се, но по-вероятно е да се остави това правителство като редовно, с кратък хоризонт, до свършване на започнатото. До следващи предсрочни избори, които може да са през ноември с президентските, а може да са и следващата година.

-Т.е. приемате варианта оставане на "Кабинетът Янев" като една много вероятна опция.

-Много по-вероятна от всички останали, заради настоящата ситуация. Не знаем каква ще бъде парламентарната конфигурация, или поне не е ясно в конкретика.