Георги Лозанов: Зеленски превърна Украйна в кауза за демократичния свят

Дори най-големите пропагандатори на режима на Путин нямат претенция, че това е демократичен режим, коментира медийният спец

Коментар
19:27 - 14 Юни 2023
6101
Георги Лозанов: Зеленски превърна Украйна в кауза за демократичния свят

Украйна се превърна в кауза, която по нов начин генерира евроатлантическа солидарност и в резултат на нея Украйна продължава да оказва съпротива. Това е трудно да се докаже, но аз имам усещането, че руската страна не е имала очакването, че Украйна ще генерира този тип солидарност за седмици. Това каза медийният експерт Георги Лозанов по време на дискусията “PR на войната през погледа на експерти”. 

Той подчерта, че темата за войната в Украйна е от особено значение и отбеляза, че благодарение на връзките с обществеността (от public relations, PR, англ. ез.) Украйна има оръжие, „иначе отдавна щеше да е свършило“. 

Тук има голяма роля Володимир Зеленски, заяви Лозанов и подчерта голямата роля на личностите. Зеленски се оказа изключително добър комуникатор. Да превърне Украйна в кауза за целия демократичен свят - мисля, че това е един огромен резултат за PR-а, посочи Лозанов. 

Мисля, че Зеленски и начинът, по който се конструира каузата Украйна, показват точно тази възможност на PR-а да казва истината, отбеляза той. 

По отношение на Русия Лозанов посочи, че там войната в Украйна е кървава фаза от една PR-ска стратегия, чиято цел е да разшири влиянието на Русия до старите съветски мащаби. След падането на стената имаше надежди, че Русия ще се присади в демократичния свят, коментира медийният експерт и отбеляза, че след 1989 г. всички са мислили така.

Имахме такава надежда и затова Западният свят изпусна факта, че в Русия се върна постсъветският режим, отбеляза той. Една тоталитарна държава се беше разпаднала, но не и нейната тайна служба, която после се превърна в нейната държава. Тази тайна служба не може да се примири с разпадането на СССР и започва хибридна война, за да си върне Русия влиянието, което е имала в съветските времена и да се повтори разпределението на света след Втората световна война, отбеляза Лозанов. 

По думите му след 1989 г. съветският модел, режим, тоталитарен режим е победеният и на база на това се е създал новият геополитически ред, който Русия иска да върне обратно. 

Дори най-големите пропагандатори на режима на Путин нямат претенция, че това е демократичен режим, посочи Лозанов

и обясни, че те се смятат за защитници на традиционните ценности, а „демократичните режими и Западът рушат тези ценности“. Трябва да се осъществи преобръщането на днешна Русия, посочи още Лозанов, анализирайки поведението на Русия. 

Намесата на PR-а може да хвърли достатъчно светлина и хората да правят собствени изводи, отбеляза още той.