ГЕРБ "линчуваха" спортния министър заради обида към тяхна депутатка

Политика
16:00 - 30 Януари 2022
12505
ГЕРБ "линчуваха" спортния министър заради обида към тяхна депутатка

Спортният министър Радостин Василев "падна" жертва на гнева на цялата парламентарна група на ГЕРБ, след като си позволи груба обида в ефир срещу тяхната депутатка Дани Каназирева. След спора през седмицата за вписването на новия управителен съвет на тотото и обвиненията от бившите управлявяващи, че избраният за шеф на държавната лотария Александър Тодоров е подал декларация с невярно съдържание и де факто оставката му от НС бе приета след посочването му на поста, днес размяната на реплики между ИТН и ГЕРБ достигна връхна точка. 

Василев обяви Каназирева, повдигната въпроса за декларацията, за грешка на образователната система, което подпали герберите. 

"Дани Каназирева я познавам от три Народното събрание, бях ръководител на правната комисия, в която тя беше член. Работили сме дружно. Моето персонално мнение е, че тя е жертва на сбърканата просветителна система у нас. За страдание лекар по конституционно право е Ива Митева, само че подобен е и Дани Каназирева, което в действителност демонстрира, че системата някъде се е пропукала", коментира скандално министърът. 

И предизвика острите коментари на засегнатите и на ръководството на ГЕРБ. 

"Министър, който сипе публично обиди срещу депутатки от опозицията е симптом на заболяване на управлението. А заболяването е повърхностност, простотия и арогантност на случайно попаднал на висока позиция човек. Ако Кирил Петков вярва, че неговото управление не трябва да бъде с образ на простоват и гелосан австралопитек, най-малкото трябва да се извини от името на спортния си министър на Дани Каназирева и Николина Ангелкова", написа Тома Биков по повод изцепката на Василев. И добави:

"Защото министър Руди Гела се извинява само след като получи обаждане от собствениците си. А в случая не сме сигурни дали те ще му се обадят. С участието си в бТВ Руди не навреди на опозицията, а на управляващите. И ако те не го разбират означава, че не знаят къде се намират". 

Ангелкова, която също се е почувствала засегната от казаното от Василев, реагира с обобщението:

"Промяната дойде. Нов морал, нова лексика, деполитизация на търговски дружества". Бившата туристическа министърка се обърна персонално към него в позиция ала отворено писмо: 

"Министър Радостин Василев,

Радвам се, че осъществявате мониторинг на парламентарната дейност на ГЕРБ. Уверявам Ви, че в бъдеще ще имате още много поводи да наричате народни представители в медиите „пискуни“ и да чувате публично критики за дейността си. И двете безспорно допринасят за разгръщане на Вашия публичен образ.
Гордеете се, че сте юрист, а един от първите Ви актове получи шамар в съда 6 дни след издаването му.

В първия си ден размахахте пръст на най-успешния български спорт – художествената гимнастика.

Последва прегръдката на Юда с може би една от най-уважаваните и ценени жени в света на спорта. Амплитудата в настроенията Ви, а вероятно и в политиките е голяма. Предстои да разберем. Сменяте „нашите“ с „вашите“ само по критерий, че са от партия ИТН и без юридически аргументи, а говорите за деполитизация на търговски дружества.

Предложихте на членовете на правителството на Северна Македония да поиграете футбол, което предполагам, че е сред основните Ви механизми за решаване на въпросите между двете страни.

Очаквайте г-н Василев, все повече въпроси за Ваши решения и отговорности, защото е време да започнете да се държите като управляващи, а не като популисти и начинаещи кандидат политици.

Благодаря на г-жа Мария Цънцарова за репликата, че поведението на министър Василев не е джентълменско, особено по време сутрешно предаване в национален ефир днес в Тази събота и неделя". 

Дани Каназирева "оправда" поведението на спортния министър със слабости в характера. Обидената от тежките думи, че има пропуски в образованието си бивша губернаторка на Пловдив, заяви, че намира фигурата на представителя на Има такъв народ за изтъкана от комплекси.