Речено-сторено: ГЕРБ върна мандата

Общество
10:34 - 23 Април 2021
5163
Речено-сторено: ГЕРБ върна мандата

ГЕРБ върна мандата за съставяне на правителство. Кандидатът за премиер Даниел Митов и шефът на групата в парламента Десислава Атанасова отидоха на "Дондуков"2, за да не бавят връчването на мандат на следващата политическа сила - ИТН.

След като партиите, от които поискахме подкрепа, не го направиха, връщаме мандата, заяви Даниел Митов. 

„Смятахме, че бихме могли да съставим кабинет, бяхме подготвени с екип, бяхме готови и с политики за разговори, за съжаление партиите, с които мислихме, че можем да водим разговори за мен арогантно, проявиха политическа незрялост", каза Даниел Митов.

От своя страна президентът Румен Радев заяви, че България има нужда от стабилно правителство, на основа на споделени принципи и приоритети.

"В близките дни ще оповестя кога ще връча мандат на втората политическа сила за съставяне на мандат, каза Радев.

По-рано премиерът в оставка Бойко Борисов заяви, че са обсъждали дали да внесат кабинета за гласуване в парламента, "но като гледам тази отрова, няма смисъл да го правим".

„Когато най-голямата парламентарна група спечели на избори и те кани на разговори, нормалното и отговорно политическо поведение е най-малкото да отидеш и да чуеш какво имат да ти кажат и да проведеш разговори по определени приоритети. Бяхме готови и с преговорни екипи, и с разговори по политики. Не е нужно да се проявява такава арогантност и откровена политическа незрялост”, коментира Митов след срещата с президента.

„Емоциите от лятото, са си емоции от лятото. Институционалният разговор е друго нещо. Когато хората са си казали мнението, когато са отредили места на съответните партии и коалиции в парламента, не може да се заобикаля най-голямата”, допълни още той.

Коментар след връщането на мандата направи и Десислава Атанасова. По думите й от партия ГЕРБ не са успели да намерят не само подкрепа, но и желание от другите партии дори за разговор.