Германия обвини руснак в шпионаж на космически технологии

Твърди се, че той е предал информация на руското разузнаване

ЕС
12:34 - 27 Януари 2022
1440
Германия обвини руснак в шпионаж на космически технологии

Властите в Германия задържаха и повдигнаха обвинение на руски гражданин за шпионаж в полза на родината си, съобщава "Ройтерс".

Твърди се, че той е предал информация на руското разузнаване относно аерокосмическите технологии и по-специално за космическата ракета носител "Ариан".

По данни на прокуратурата заподозреният е работил като научен изследовател в баварски университет до задържането си на 18 юни миналата година.

Арестът хвърля светлина върху дейността на руското разузнаване в Германия в момент, когато Берлин е подложен на натиск от западните съюзници да заеме по-твърда позиция в подкрепа на Украйна заради струпването на руски сили по нейните граници.

От държавното обвинение на Германия посочват, че задържаният работи за руската служба за външно разузнаване поне от есента на 2019 г.

"Интересите на агенцията са насочени по-специално към различните етапи на разработка на европейската космическа ракета "Ариан", се казва в изявление на прокурорите.

От ноември 2019 г. подсъдимият редовно се е срещал с установен в Германия служител, служещ за свръзка, като многократно е предавал информация за изследователски проекти срещу 2500 евро (2800 долара) в брой.

Германия е основен център за операции на руското разузнаване.

През декември 2021 г. германски съд установи, че руски агенти стоят зад убийството на чеченски дисидент, извършено през 2019 г., посред бял ден в централен парк в Берлин - акт, който съдията определи като "държавен тероризъм".