Главчев: Ще направим необходимото за предотвратяване на опорочаването на вота

Актуални новини
12:15 - 13 Септември 2024
538
Главчев: Ще направим необходимото за предотвратяване на опорочаването на вота

Служебният премиер Димитър Главчев каза, че ще бъде направено необходимото за предотвратяване на опорочаване на вота - в отговор на въпрос на депутата от БСП Борислав Гуцанов дали ГРАО ще извърши проверка на съмнителни адресни регистрации.

Повод за питането стана информация за регистрирана над хиляда души на един адрес в град Стамболийски. 

"Ние ще се задействаме и ще бъде извършена проверка. Ще направи служебното правителство всичко, което е необходимо, за да бъдат изборите прозрачни, честни и свободи. И ако има съмнения, които могат да опорочат честността на вота, ще действаме абсолютно безкомпромисно и светкавично", каза Димитър Главчев, както и напомни, че изборите се организират от избирателните комисии, а изпълнителната власт осигурява вота само материално и технически.

Премиерът каза и че вече са отправили предложения към ЦИК с цел ограничаване на всякаква възможност за манипулации с машините за гласуване.

"Един пример - пломбите, с които се запечатват флаш паметите, да бъдат различни от фирмата производител, както досега се запечатват. Създава се едно впечатление, че ако флаш паметите се запечатват с пломби на фирмата, която произвежда машините, има теоретична възможност за някакво въздействие", посочи Главчев.