Горанов: Българинът е враг на държавата, тя е чуждо тяло

"Орташката кобила кучета я яли", цитира народна поговорка финансовият министър

Новини
21:12 - 15 Ноември 2019
4733
Горанов: Българинът е враг на държавата, тя е чуждо тяло

След 30 години преход, българинът не се научи на солидарност и гледа на държавата като на чуждо тяло и все иска да измами системата. Нещата са като в поговорката "Орташката кобила кучета я яли. Така финансовият министър Владислав Горанов коментира в "Панорама" решението на управляващите работниците да плащат първия ден от болничните.

Горанов констатира, че българите са се превърнали във врагове на държавата, макар и ода не прилага репресивни мерки към тях.

Финансовият министър застъпи общопознатата теза - че причината за решението за поемането на разходите по първия ден от болничните е заради фалшивите медицински, с които недобросъвестните ощетяват бюджета. Горанов поднесе статистика - че докато през 2013-а е имало 8 милиона нетрудоспособни, сега броят им се удвоява и утроява, като достига до 18 милиона. 

Министърът се спря на най-разпространеното бягство от работа - с помощта на болничен по празници. "Знаете какво се случва по празници и как си взимаме едни малки отпуски. Какво се случва по Гергьовден, по Нова година", припомни Горанов.

Финансовият министър бе категоричен, че тази мярка е пакетна и ще бъде отстоявана докрай, а от страна на кабинета няма да има ход назад. 

Горанов отново повтори, че нямало никакво значение кой първи е предложил въпросните мерки, касаещи болничните листове.