Горбачов рекламирал "Пица Хът", спечелил $1 млн. (ВИДЕО)

През 90-те бащата на перестройката имал нужда от пари, но отказъл да яде в кадър

Изповеди
17:21 - 02 Декември 2019
4957
Горбачов рекламирал "Пица Хът", спечелил $1 млн. (ВИДЕО)

Бившият президент на СССР Михаил Горбачов е участвал в реклама на американската верига „Пица Хът“ през 90-те, за да спечели средства за неговия фонд, пише Форин Полиси, като се позовава на информация на биографа на държавника Уилям Таубман.

В своята статия доцентът по политически науки в Масачузетския университет в Амхърст Пол Масгрейв говори за историята зад създаването на рекламата. По неговите думи след поражението на Горбачов на президентските избори през 1996 г., съветският лидер е останал без никакви средства за подкрепа на фонда.

Тогава хонорарите от лекциите са били твърде ниски, а увеличената президентска пенсия след хиперинфлацията е намаляла от 4 000 рубли до около два долара месечно (1994 г.).

Точно в този момент американската мрежа, която влиза на пазара през 1990 г., подема мащабна рекламна кампания, за да изгони конкурентите от руския пазар. Горбачов е избран за нейно лице.
 
Горбачов дълго се колебал дали да приеме, но в крайна сметка се съгласил да се снима, но под условие - да одобри окончателния сценарий на видеото и категорично отказал да яде пица в кадър.

„Като бивш лидер просто не мога да го направя“, заявил бащата на перестройката.

В рекламата заедно с него участва и внучката му Анастасия.

Размерът на хонорара на бившия съветски президент не е разкрит. Според автора на статията обаче политикът е спечелил около милион долара в съотношение с цените през 2019 г.