Горещините топят БВП на Европа

Икономика
21:43 - 24 Юли 2022
3807
Горещините топят БВП на Европа

Екстремните горещини стопяват общия годишен ръст на БВП в Европа с до 0,5% през последните 10 г., изчисляват икономисти и експерти по климата. През 2022 г. загубите може да са още по-големи, тъй като адската жега намалява производителността на тези, които работят навън, и причинява свирепи пожари, изпепеляващи гори, обработваеми земи и инфраструктура.

През последните седмици почти цяла Европа, както и голяма част от Калифорния в САЩ страдат от рекордно високи
температури. Горски пожари бушуват в Италия, Гърция, Франция и Испания. “Това, на което сме свидетели сега, е
предварителен преглед на света, който оставяме на нашите деца”, предупреди пред Си Би Си Виктор Реско де Диос,
професор по горско стопанство в Университета на Лейда в Източна Испания. По данни на СЗО жегите са убили над 1700 души само на Иберийския полуостров.

На този фон пожарът, който избухна на о. Тенерифе, продължава да бушува и унищожените от него площи достигнаха 2150 хектара.

Няколко големи горски пожара бушуват и в Гърция. Само в събота са регистрирани пламъци на нови 53 места. Найобширният и опасен е този в Дадия, област Тракия, близо до границата с Турция. На о. Лесбос пламъците достигнаха популярния 8-километров плаж Ватера, а втори фронт се движи към село Вриса. Запалили са се няколко къщи и други обекти.

Евакуирани през уикенда бяха над 450 души от два хотела и 92 къщи.

Червен код за опасни горещини бе в сила през почивните дни в Сърбия, където температурата на въздуха превиши 40°. Вълна от екстремни горещини засегна и редица области в САЩ, като в централната и североизточната части се очакват температурни рекорди. В Калифорния бушува свиреп горски пожар, кръстен Оук файър. Той започна в петък в близост до националния парк “Йосемити”, където има гигантски секвои.

Огънят вече обхвана над 26,5 кв. км, като унищожи и повреди сгради. Прекъснати бяха пътища и няколко района с население от над 6000 души получиха заповеди за евакуация.