Горивата продължават да поевтиняват

Актуални новини
15:09 - 13 Септември 2024
1285
Горивата продължават да поевтиняват

По родните бензиностанции цените на бензина и дизела продължават да стават по-евтини. Това се случва на фона на непрестанно падащата стойност на петрола в световната търговия, които достигнаха ново дъно

Към днешната дата средната продажна стойност на най-масовия бензин А95 в страната е 2,53 лв./л, а на дизела – 2,51 лв./л, показва справка в специализирания сайт fuelo.

Това е и най-ниската цена на двете водещи горива от повече от 2 години насам. Справка в специализираната платформа показва, че само за последните 12 месеца бензинът е поевтинял с 0,29 лв./л (10,28%), а тенденцията е да продължи да пада. За същия период цената на дизела се е сринала с 0,33 лв./л, което са 11,62%. Тенденцията и при него е да продължи да се понижава.

На този фон обаче в Турция горивата са с повече от 10% по-ниски от тези в България, а пловдивчани зареждащи в южната съседка споделят, че усещат и огромна разлика в качеството. „С турския бензин карам повече километри и колата ми върви повече, зареждам и дизел, който също няма нищо общо с този по родните бензиностанции”, разказа шофьор пред Трафик нюз, който често пътува до Турция.

Според данните на сайта fuelo към днешна дата средните цени на горивата в южната съседка, обърнати в левове, са съответно – бензин А95 – 2,16 лв./л и дизел – 2.24 лв.л.