Гроздан Караджов: Държавата дължи над 130 милиона по ин хаос договори

Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, очаква се разрешение на заплетения казус, заяви министърът на регионалното развитие

Новини
09:15 - 22 Май 2022
1263
Гроздан Караджов: Държавата дължи над 130 милиона по ин хаос договори

"Средствата за магистрала „Хемус“ за тази година бяха умишлено оставени като нулеви, защото се очаква разрешение на заплетения казус с ин хаус договорите", каза министърът на регионалното развитие Гроздан Караджов.

По думите му държавата дължи над 130 милиона на фирмите, които работят по ин хаос договори – това са участници не само в строителството на АМ „Хемус“, а и на скоростния път Мездра – Ботевград.

Работим върху вариант, при който да се трансформират тези договори от ин хаус в истински строителни договори, отбеляза още регионалният министър. Ин хаус договорите са със спорно законово състояние по неговите думи.

„Трябват ни истински строителни договори, при които изпълнителите, тоест строителните фирми, които и сега работят върху автомагистрала „Хемус“, ще носят гаранцията за построеното“, обясни министър Гроздан Караджов.

„Иначе в момента държавата си плаща, държавната фирма „Автомагистрали“ проформа се води изпълнител на строителството - тоест пак държавата носи всички гаранции за пътя. Един да работи и строи, а друг да носи гаранциите, и то това да сме пак ние данъкоплатците, не ми се струва изгодно и целесъобразно“, коментира той.

Според него всичко е много неприятно маскирано и не докрай юридически правилно.

„Няма как да продължим по този юридически неиздържан начин да строим автомагистралата“, заяви Гроздан Караджов.