Хакерът, ударил НАП, записа национална сигурност

Общество
21:07 - 16 Юни 2020
3239
Хакерът, ударил НАП, записа национална сигурност

Обвиняемият за източването на данните от НАП Кристиян Бойков ще учи национална сигурност, научи „24 часа”. Бившият вече служител на „ТАД груп” е кандидатствал за специалността в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски” и почти сигурно ще бъде приет.

21-годишният Бойков е от града под тепетата. Завършил е Националната търговска гимназия в Пловдив и работи като специалист по киберсигурност в „ТАД Груп”, или т.нар. бял хакер.

Кристиян Бойков беше арестуван в средата на юли м.г. заради теча на данните на 5 милиона българи от НАП. Младежът беше пуснат на свобода с подписка. Разследването по случая продължава в Специализираната прокуратура. Собственикът на “ТАД Груп” Иван Тодоров стоя в ареста 6 месеца и го пуснаха в края на февруари т.г.

Антимафиотите от ГДБОП стигнаха до Кристиян Бойков и “ТАД Груп” още същия ден, след като данните бяха пуснати в интернет. Обвинени бяха в кибертероризъм заради кражбата на данните от НАП, което застрашава националната сигурност.

Сега обаче Бойков ще учи как да я пази. Адвокатът на Кристиян неведнъж е казвал, че младежът е съдействал на ГДБОП по казуси, свързани с киберсигурността.

Заради теча от НАП агенцията беше глобена с 5,1 млн. лв. от Комисията за защита на личните данни. Последно парламентарната комисия, която работи по казуса, излезе с доклад, че няма виновни от държавната администрация за пробива в системата.