Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Свят
14:45 - 17 Ноември 2023
2343
Хамас са прекратили преговорите за заложниците

Израелският посланик в Русия Александър Бен Цви каза, че съдбата на заложниците, взети от "Хамас" на 7 октомври, в момента не е известна, тъй като преговорите за освобождаването им вече не се водят, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Що се отнася до ситуацията (със заложниците), тя не ни е известна. Въпреки всички искания "Хамас' дори не предостави списък на тези, които са при тях, в какво състояние са и дали са живи. Ние не знаем какво се случва там, така че е много трудно да водим каквито и да било преговори, без да знаем за какво преговаряме", цитира "Интерфакс" думите на посланика.

"Доколкото ми е известно, в момента не водим никакви преговори. "Хамас" ги спря по собствена инициатива", каза той и добави, че Израел настоява за освобождаването на всички заложници и не смята за правилно да ги освобождавана на групи.

По-рано беше съобщено, че бойци на "Хамас" са готови да пуснат жени и деца, които държат. В замяна Хамас поиска освобождаване на палестински затворници, гориво и допълнителна хуманитарна помощ.

Високопоставен служител на американската администрация каза пред NBC News, че има известно разбирателство между Израел и "Хамас" относно възможните варианти за споразумение, което включва трансфер на 80 жени и деца, отвлечени от Израел, в замяна на палестински жени и тийнейджъри, държани в израелски затвори (но има и други опции, които също се разглеждат).

Палестински официални лица казаха пред Ройтерс, че преговорите са преустановени след израелската военна атака срещу болница "Ал-Шифа". Израел все още не е дал официално съгласие дори за непреки преговори, които все пак се проведоха в Катар.

Смята се, че около 240 души са държани като заложници в Ивицата Газа след атаката на "Хамас" на 7 октомври. Дне стана ясно, че в района на болницата "Ал-Шифа" е било открито тялото на израелски войник - жена, отвлечена от палестинските радикали в първия ден на тяхната офанзива. Бе съобщено и за откриването на още едно тяло на мъртъв заложник в същия район.