Хората с естествен тен също имат нужда от слънцезащита

Погрешно е мнението, че те не изгарят и затова не им трябва фотозащитен продукт

Здраве
10:23 - 23 Юни 2019
2017
Хората с естествен тен също имат нужда от слънцезащита

Хората с естествен тен не трябва да неглижират защитата от слънцето. Това каза соц. Жана Казанджиева – специалист по кожни и венерически болести в Александровска болница, пред Агенция „Фокус“. 

„Фотозащитният продукт има много характеристики и зависи от много фактори. Но най-общо най-подходящият трябва да се определи от типа кожа. Ако кожата е от първи и втори тип – т.е. тази кожа, която много бързо изгаря и почти не почернява, фотозащитният продукт трябва да съдържа фактор 50 за предпазване от UV лъчи и да бъде водоустойчив и устойчив на изпълняване. Ако имаме кожа тип 3, която понякога изгаря, а понякога почернява, тя също се нуждае от много висок фактор на слънцезащита, когато сме на плажа – отново 50 фактор“, заяви доц. Казанчивеа и посочи, че когато сме в градски условия, можем да си позволим фотозащитата да бъде с фактор 20 или 30.

“А кожа тип 4 имат хора, които са винаги с тен и много често неглижират своята защита, защото казват, че никога не изгарят и затова не им трябва фотозащитен продукт. Нещата обаче не стоят точно по този начин, защото слънцето освен изгаряне може да причини и много други вреди, свързани с остаряване на кожата, с кожна еластоза, с промяна в релефа на кожата и най-неприятното – развитие на кожни тумори. Така че като първи критерий при избор на слънцезащитен продукт е типът кожа и това, какъв начин на живот водим – дали сме на морския бряг или в планината, където безспорно трябва много висока фотозащита, или сме в града, където вече критериите са различни“, обясни тя.

Доц. Казанджиева подчерта още, че всеки да се консултира с личния си дерматолог, защото изборът на слънцезащитни продукти зависи и от кожните заболявания, които човек има. „Защото ако имаме суха кожа, то за предпочитане е да изберем кремовете с фотозащита, а ако кожата е мазна - е по-добре да се ориентираме към емулсиите и флуидите. Ако обаче имаме кожно заболяване, съществуват специфични фотозащити. Има такива и за старееща кожа, за кожа с петна, за кожа с розацея. 

Многообразието от слънцезащитни продукти на пазара е огромно и за да се ориентираме, трябва наистина добре да познаваме собствената си кожа или да познаваме добър кожен лекар“, каза още тя.