Христо Иванов: Вдигаме ветото над Скопие, ако ЕК поеме гаранциите

Свят
16:50 - 27 Май 2022
1847
Христо Иванов: Вдигаме ветото над Скопие, ако ЕК поеме гаранциите

Склонни сме да вдигнем ветото, ако ЕК поеме гаранции за българските искания, заяви председателят на ПГ на "Демократична България" Христо Иванов пред журналисти в Народното събрание.

"Въпрос на национален интерес на България е Северна Македония да бъде член на ЕС след като изпълни нашите очаквания, а те са свързани защитата на човешките права."

По думите към днешна дата Скопие не изпълнява тези изисквания, но той допусна, че при гаранции страната може да вдигне ветото:

"Ако се намери в тристранните отношения София, Брюксел и София такава ситуация такава ситуация в която ние да запазим гаранциите си, че подобна промяна ще настъпи или решим, че подобно изпълнение ще настъпи, тогава това трябва да бъде внимателно обсъдено, за да можем да видим дали можем да тръгнем напред, включително и да изпълним това, което се очаква от нас.

Ако ЕК поеме някакви гаранции, че нашите легитимни очаквания ще бъдат част от преговорната рамка, това всъщност ще повиши шанса ние да получим това, което очакваме за нашите съграждани."

В преговорния процес трябва да бъде заложено българското искане за промяна в Конституцията на Северна Македония. По думите му обаче България трябва да има лостове за спирането на преговорите за членство, ако Скопие не изпълнява ангажиментите си.

Христо Иванов добави, че е нереалистично да вдигнем ветото до юни, за което настояват от Брюксел.

Председателят на ПГ на БСП Георги Свиленски заяви, че към този момент позицията на левицата за вдигането на ветото за членството на Северна Македония в ЕС остава непроменена. По думите му, за да има промяна, е необходимо Скопие да изпълни поетите ангажименти в Договора за добросъседство от 2017 г.

Той каза, че за БСП Северна Македония няма да е основната тема на предстоящия коалиционен съвет довечера. 

От "Възраждане" пък на брифинг в НС обявиха, че равителство е подготвило решение, с което да допусне Република Северна Македония до начало на преговорите за членство в Европейския съюз, според него "скоро".