Христо избира 9 -ма за ЕП: Тестват Козилата и Тафров на вътрешни избори

В ДаБГ гласуват за окончателните листи за европейския вот

Политика
16:45 - 16 Април 2024
4666
Христо избира 9-ма за ЕП: Тестват Козилата и Тафров на вътрешни избори

"Да, България" подрежда деветимата си кандидати за евродепутати, като провежда предварителни избори в партията за Европейския парламент. Гласуването за окончателните листи за европейските избори. Членовете на "Да, България" ще имат 3 дни, за да гласуват чрез мобилно приложение или по пощата за деветимата кандидати, номинирани от местните организации.

От партията изтъкват, че са единствените, които направили пълноценна вътрешна кампания за излъчване на кандидати за Европарламента. Тя е преминала през срещи с членовете на партията в 23, 24 и 25-и избирателни райони в София, Пловдив, Бургас. На 15 април е проведен и заключителният дебат между кандидатите в София пред храма "Св. Седмочисленици".

Там членове, симпатизанти и граждани имаха възможност да задават въпроси на кандидатите Алина Добрева, Богомил Георгиев, Дилиян Манолов, Димитър Димитров, Елисавета Белобрадова, Живко Димов, Мирослав Дачев, Силвия Атипова и Стефан Тафров.

В предизборните дебати Алина Добрева посочи, че в Европейският парламент ще работи за прокарване на европейските политики в областта на бюджет и медийна свобода. "Ще работя за гъвкавост на европейския бюджет така, че да можем да посрещаме кризите, които ни заобикалят отвсякъде. Ще работя за това европейските средства да се изразходват по контролиран начин и ориентирано към резултатите, така че да инвестираме в бъдещето на нашите деца", каза Добрева, която работи в Изследователския център на Европейския парламент.

В основните си приоритети Богомил Георгиев посочи здравеопазването, отбраната и сигурността. "Ще работя за дигитализация на медицината, така че хората дори и в малките труднодостъпни населени места да имат достъп до качествена медицина и до медикаменти. Ще работя и за икономическо и военно сътрудничество на ниво Европейски съюз и ще обърна особено внимание на новите технологии и оръжия като изкуствен интелект и военни дронове. Не на последно място ще работя за това гласът на България да се чува повече и по-силно в Брюксел и ще следя за регулации, които могат потенциално да са в ущърб на българския интерес", заяви дипломираният в Германия фармацевт.

Дилиян Манолов заяви, че в Европейския парламент ще се бори с дезинформацията. Като друг приоритет той посочи политиките, свързани с младите хора и хората с увреждания. Манолов работи от 5 години в програми на ООН на най-високо международно ниво.

Димитър Димитров заяви, че ако бъде избран за евродепутат, ще работи за засилена политическа, икономическа и хуманитарна подкрепа за Украйна, както и за пълно ефективно прилагане на санкциите против Руската федерация. Той посочи, че ще работи и за създаването на европейски отбранителен съюз. "Ще работя за това европейският списък Магнитски да бъде разширен и ефективен и да включва не само нарушители на правата на човека, но и корпулетни корупционери, които да бъдат санкционирани включително тук в България", посочи Димитров, специалист в областта на международните отношения и комуникациите.

Според депутата Елисавета Белобрадова, войната в Украйна изцяло променя приоритетите на ЕС, затова всеки представител трябва да съобрази програмата си спрямо интересите на Европа. Тя наблегна на сигурността на Европа и единен отбранителен стълб чрез оптимизация и координация на военните мощности в Европа по въздух, вода, суша и в киберпространството. Като свои приоритети тя посочи още пълната подкрепа за Украйна, засилена работа върху систематичните проблеми на Европа като демографската криза, застаряващо население, криза на пазара на труда и подкрепа за уязвимите групи. Белобрадова посочи, че миграцията и защитата на националния интерес са също сред нейните главни цели.

Живко Димов заяви, че ще работи за ускоряване на европейската интеграция от законодателна и нормативна гледна точка. "Смятам, че ще ни донесе много позитиви в работата ни с развиването на нашата инфраструктура и получаване на много ноу-хау от Европа, за да може да се развиваме по-бързо и да ускорим нашия евро икономически растеж", допълни Димов, специалист в областта на енергийните пазари и услуги.

Основната цел на Мирослав Дачев, специалист в областта на бизнес консултантството, е да направи силна демократична България в силна демократична Европа. Неговите три основни приоритети са: подкрепа на малкия и среден български бизнес, реформи в ЕС като административни съкращения на разходи и създаване на приемна за гражданите, които да могат да имат постоянна връзка с него.

"В Европа ще се грижа за по-добра регулация на социалните медии и на ай ти пространството, защото мисля, че това е най-големият проблем, който ще имаме в бъдеще. Ще работя за създаването на общност около мен, която след това да стана посланик на европейските идеи и ценности", изтъкна писателката Силвия Атипова в своите приоритети.

Дипломатът и журналист Стефан Тафров посочи, че ще се занимава с основния въпрос, който стои пред Европейския парламент в новия му мандат, а именно проблемите на сигурността, които се поставят пред Европа след руската агресия срещу Украйна. Друга негова тема ще бъде миграцията, както и реформата на европейските институции.