Хубавото Наде: ЕС не ни притиска за Македония, а ни посредничи

Шолц е твърд привърженик на бързото приемане на Западните Балкани в ЕС

Политика
17:41 - 11 Юни 2022
3426
Хубавото Наде: ЕС не ни притиска за Македония, а ни посредничи

„Мисля, че времето е много малко. Но в дипломацията и политиката – всичко е възможно. Това заяви пред Нова тв бившият министър на външните работи Надежда Нейнски в отговор на въпрос очаква ли да има пробив в преговорите за членство в ЕС на Северна Македония до края на френското председателство на Евросъюза, което изтича този месец.

"Това, което се вижда – включително в посещението на Олаф Шолц, а и преди това от ангажимента, който искаше да поеме Еманюел Макрон, е че ЕС се опитва да посредничи в намирането на съгласие между България и РСМ. Тоест ЕС прави това, което винаги съм казвала, че трябва да настояваме да направи. В крайна сметка това е спор между страна членка на ЕС и държава кандидат за член, между които има двустранен договор. ЕС трябва да се превърне в гарант за неговото изпълнение и включването за клаузата с българите в македонската конституция. Посещението на Шолц и коментарите на френския президент показват, че ЕС вече мисли в тази насока”.

По думите й Шолц е твърд привърженик на бързото приемане на Западните Балкани в ЕС. „Той среща подкрепата и на гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. Гърция е част от неговата обиколка. Мицотакис съвсем скоро каза, че инвазията на Русия в Украйна промени изключително много рисковете за сигурността на Европа. В този смисъл ЕС е твърдо решен да ускори процеса на интеграция на Западните Балкани. И посещението на Шолц в региона носи именно това послание”. И добави: „От дестабилизация на Балканите има най-голям интерес Русия в този момент. ЕС иска да си върне водещата роля на Балканите и конкретно в Югоизточна Европа”.

Според нея сега е моментът, в който всеки трябва да определи позицията си спрямо Русия. „В това число и Сърбия, в това число и България. Много е важно ние да вземем конкретни, ясни и дефинирани позиции по въпроси, които засягат стабилността на региона, от който българската сигурност е част и зависи и стабилността на Европа”.

Тя коментира и решението да се забрани въздушното ни пространство за преминаване на самолета на първия дипломат на Русия Сергей Лавров, който трябваше да пристигне на посещение в Сърбия. „не само, че щях да взема същото решение, но аз и взех подобно решение по време на войната в Косово. Тогава имаше искане от руската страна руски военни самолети да прелетят над България и да кацнат на летището в Прищина. Българското правителство взе категорично решение и забрани това, с което даде шанс на мира на Западните Балкани”, подчерта тя.