И Перник отбелязва 70-годишнината на проф. Йосиф Радионов

Известният цигулар ще свири с местния камерен оркестър "Орфей"

Култура
09:05 - 15 Октомври 2021
2199
И Перник отбелязва 70-годишнината на проф. Йосиф Радионов

Проф. Йосиф Радионов ще свири в Перник с местния камерен оркестър "Орфей", съобщиха от Двореца на културата. Концертът ще се състои в 11,00 ч. в неделя и е по повод 70-годишния юбилей на именития музикант. Матинето е посветено на предстоящия празник на Перник - 19 октомври. Поради усложнената епидемична обстановка ще се допуска публика до 30 процента от капацитета на музикалното фоайе.

Ще прозвучат произведения на Джузепе Тартини, Фриц Крайслер, Едвард Григ, Йохан Щраус, Г. Зл. Черкин, Николо Паганини, Жул Масне. На сцената ще се изяви и 14-годишната Михаела Такенс. Неотдавна проф. Радионов изнесе уникален концерт - на 60 м под земята, в галериите на Подземния минен музей в Перник.

Йосиф Радионов е роден в София на 3 април 1951 г. Лауреат е на първи награди от Националния конкурс "Светослав Обретенов" /1972/ - Провадия и от Първия международен конкурс-фестивал за камерна музика в Осака, Япония /1993 / - наградата е за цигулковото дуо Станков-Радионов, заедно с пианистката Теодора Несторова.

Гостува като солист и камерен изпълнител в европейските страни, в Турция, Колумбия, Куба, Съединените щати, Далечния Изток, Република Южна Африка. В годините 1981-1993 Радионов е концертмайстор на Софийскатa филхармония. Реализира десетки записи за националните телевизионни и радио програми, Би Би Си - Лондон, Йомиури телевижън - Япония, Радио Москва, за много плочи, касети и компактдискове.

Радионов е професор в Националната музикална академия "Проф. Панчо Владигеров", където повече от 30 години води клас по цигулка. Сред неговите ученици са Йоанна Каменарска, Валя Дервенска и Мартин Пантелеев.