Идва ли новата Катуница ? Динко и банди рокери щурмуват Габрово

Томислав Дончев изпратен спешно да успокоява ситуацията

Новини
12:21 - 11 Април 2019
3419
Идва ли новата Катуница? Динко и банди рокери щурмуват Габрово

Етническото напрежение в китния възрожденски град Габрово е на път да достигне своя апогей. Организирани националистически формации, няколко рокерски бригади и самият Динко Вълев от Ямбол напредват в момента към Балкана, за да се включат в гражданското неподчинение, научи Lupa.bg от свои хора в МВР. Службите следят внимателно движението на всичко елементи, застрашаващи обществения мир.

Габрово осъмна под засилено полицейско присъствие тази сутрин, след като местните хора излязоха на протест в сряда вечерта. Напрежението в града ескалира, след като протестиращите се опитаха да щурмуват следствения отдел в града. Причината за недоволството им е побой на продавач в магазин, нападнат от трима млади мъже от ромски произход. Те бяха арестувани за 24 часа и след това освободени, което предизвика недоволството на местните хора. Тримата бяха задържани отново за 72 часа. Прокуратурата им повдигна обвинения. Те имат предишни осъждания.

Продавачът в магазин на ул. „Николаевска” бе нападнат в неделя вечер. Според пребития служител Венцсилав Иванов той направил забележка на тримата цигани, защото закачали друг клиент. След намесата му те са нахвърлили върху него. Запис от зверския побой бе разпространен в социалните мрежи и взриви потребителите. Заради напрежението, в града спешно бе изпратен вицепремиерът Томислав Дончев, който е бивш кмет.

„Има време да се прави анализ на ситуацията, първостепенният приоритет е да се върне редът и спокойствието. Има достатъчно полицейски сили и жандармерия, които да се погрижат за това. Не бива да съдим за ситуацията в обичайните лицемерни категории. Една от причините за избухване на обществено напрежение е начинът по който се коментират интеграционните политики до момента. Самото усещане, че някой има малко по-особени права, че някой има възможност да не спазва законите, е една от причините да се стигне дотук. Аз не мога да толерирам никакви форми на насилие, независимо от кого се упражняват”, заяви той.

МВР не е очаквало, че протестът ще ескалира, обясни зам.-шефът на националната полиция Тодор Гребенаров, който също спешно бе пратен на място.