Икономическият министър: Тръмп и Борисов не са говорили за сделки

Емил Караниколов благодари на Бисер Петков за съвместното сътрудничество

Икономика
21:10 - 29 Ноември 2019
2552
Икономическият министър: Тръмп и Борисов не са говорили за сделки

Министърът на икономиката Емил Караниколов оцени високо посещението на българския премиер Бойко Борисов при щатския президент Доналд Тръмп. Той е на мнение, че истинският отзвук от срещата между двамата е важен от гледна точка на американския посланик у нас Херо Мустафа, която я нарече "историческа". 

Попитан дали наистина при Тръмп всичко е сделка, Караниколов отвърна: Видях двама лидери, които не си говореха за сделки, а за стратегическо партньорство. А по темата за съвместна работа по АЕЦ "Белене" със САЩ, той уточни, че първо на американския държавен глава е било представено ясно, че това е български проект. И напомни, че е публикувана процедура за намиране на стратегически инвеститори, като към настоящия момент има и американски участници. "Това е по отношение и на втечнения газ", добави Караниколов в ефира на БНТ. Уточни обаче, че всички енергийни проекти у нас се правят с цел да се диверсифицират всички енергийни доставки. 

На въпроса защо няма опашка от американски инвеститори у нас, той отвърна, че те не идват заради политическо решение за политическо партньорство, а е необходим съответния инвестиционен климат за целта. 

Дали "Фолксваген" ни е подминал като място за новия си завод, икономическият министър заяви, че концернът не е взел окончателно решение. Но изниквал въпрос дали не е необходимо и по-добре държави от региона да се обединим и заедно да кандидатстваме за големите стратегически проекти, а не да участваме соло.

Иначе Караниколов благодари на социалния си колега в оставка Бисер Петков за доброто съвместно сътрудничество, като отказа да коментира детайлно причините за нея. "Съобщението на Министерския съвет е много ясно", каза той.